Annons

Så blev Tayari Jones amerikansk författare

Hennes man blir oskyldigt dömd till fängelse. Men betyder det att Celestial måste offra sitt liv och sina drömmar? Det moraliska dilemmat resulterade i en roman som blivit den amerikanska författaren Tayari Jones stora genombrott.

Under strecket
Erika Josefsson / TT
Publicerad

I juni fick Tayari Jones det brittiska litteraturpriset Women's Prize for Fiction för sin fjärde roman "Ett amerikanskt äktenskap". Den har också blivit hennes stora genombrott. Arkivbild.

Foto: Antonio Olmos

"Jag tror att många amerikaner har blivit förvånade över att läsa en historia om svarta människor som utspelas så mycket i hemmet", säger Tayari Jones. Pressbild.

Foto: Nina Subin

Ett gräl i en galleria satte i gång hennes fantasi. Tayari Jones såg ett upprivet par, och hörde kvinnan säga "Roy, du vet att du aldrig skulle ha väntat på mig i sju år". Mannen svarade "jag vet inte vad du pratar om. För det första skulle det här aldrig ha hänt dig".

Plötsligt hade Tayari Jones historien som gjorde att hon samtidigt fick användning för sina efterforskningar om USA:s extremt höga fängelsetal. I månader hade hon fördjupat sig i uppseendeväckande fakta och tung statistik utifrån det faktum att hon och i princip alla hennes vänner känner någon, eller en vän till någon, som sitter i fängelse.

Annons
Annons
Annons