Recension

Nobelfesten – festernas festSå blev Sveriges finaste fest folklig

Kulturminister Alice Bah Kuhnke och litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro på Nobelbanketten 2017.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke och litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro på Nobelbanketten 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Galablåsor och kalasmat – en ny utställning om Nobelfesten får SvD:s Eva Bäckstedt att associera till en urgammal tradition. Att äta flott inför publik förekom vid kungahoven förr i världen.

Under strecket
Publicerad
Alice Bah Kuhnkes klänning från 2017 med stora veckade pappersärmar designades av Bea Szenfeld och Naim Josefi. Amanda Linds svarta klänning från 2019 skymtar till höger.

Alice Bah Kuhnkes klänning från 2017 med stora veckade pappersärmar designades av Bea Szenfeld och Naim Josefi. Amanda Linds svarta klänning från 2019 skymtar till höger.

Foto: Dan Lepp
Stjärnkrögaren Sayan Isaksson gör smördegspaj till Nobelmiddagen.

Stjärnkrögaren Sayan Isaksson gör smördegspaj till Nobelmiddagen.

Foto: Dan Lepp
Nobelbanketten ska tala till alla sinnen. Borden dukas med Nobelservis och Nobelglas.

Nobelbanketten ska tala till alla sinnen. Borden dukas med Nobelservis och Nobelglas.

Foto: Dan Lepp
Annons

En numera hädangången släkting gick i pension efter ett långt yrkesliv som servitris på Stockholms bättre krogar. Hon hade trivts, men en sak grämde henne. Hon hade aldrig serverat på Nobelfesten.

För det är något med Nobelfesten, något som får kockar, konditorer, sommelierer, serveringspersonal, florister, modeskapare och andra inblandade att se uppdraget som en personlig ära, och att ge absolut allt för att uppnå yrkesmässig perfektion.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons