Per Lindvall:Så blev ombildningarna en fest för ett fåtal

Per Lindvall

De massiva ombildningarna av Stockholms kommunala bostadsföretags hyresrätter till bostadsrätter under åren 2007 till 2014, som SvD Näringsliv beskrivit, kan väl i den mest positiva ljussättningen ses som ett gigantiskt "vinst-varje-gång-lotteri" för dem som var lyckliga att ha ett hyreskontrakt i de berörda fastigheterna. Icke-deltagarna har sett ur detta lite glättiga perspektiv inte så mycket att klaga på, de har ju inte direkt förlorat något, då chansen för dem att få ett hyreskontrakt i de berörda fastigheterna var minimal.

Uppdaterad
Publicerad
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Annons

Sedan behöver man inte vara en missunnsam vänsterpartist för att tycka att det var litet unket att politiker kunde genomföra en så stor och ensidig förmögenhetsöverföring till vissa lyckligt lottade hushåll. För det är nog ett försvinnande fåtal av de berörda bostadsköparna som drevs av just möjligheten att äga sin bostad och inte att göra en mycket bra affär.

Sedan kan intresseorganisationen Bostadsrätternas vd Ulrika Blomquist prata hur mycket hon vill om att "bostadsrätten är en fantastisk boendeform". Det förra finansborgarrådet Stig Nordins snack om att försäljningarna var en "utmärkt affär för staden" solkas av att försäljningarna av många fastigheter skett på ett icke affärsmässigt sätt. Dessutom har detta försäljningslotteri gjort att segregationen i staden ökat, då vissa attraktiva bostadsområden dränerats på hyresrätter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons