Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Patricia Hedelius: Så blev "Nalle" Nordens finanskung

[object Object]
Ordbörande Björn Wahlroos Foto: Tomas Oneborg

Det är ingen tvekan om vem som är publikdragaren på Nordeas stämma. Bankens ordförande Björn "Nalle" Wahlroos är inte bara den enda utlänningen utan faktiskt den enda i svenskt näringsliv just nu som har kändisstatus vid sidan av Cristina Stenbeck.

Björn ”Nalle” Wahlroos har nu suttit fem år som ordförande för Sveriges största bank. Visst har Nordeas aktieägare anledning att stanna upp och spana på ”Nalle” Wahlroos i publikhavet framme vid scenen.

Genom sin investmentbank Mandatum skapade Wahlroos sin språngbräda in till de stora bankernas värld. På pappret slukades hans skapelse av finska försäkringsjätten Sampo, men Wahlroos blev storägare och vd i Sampo på kuppen.

Att luta sig tillbaka och njuta av framgången låg knappast för Wahlroos. Med kontrollen över Sampo så fanns verktygen att fortsätta imperiebyggandet.

Annons
X

Sampo fyndade det svenska sakförsäkringsbolaget If. Sedan sålde Wahlroos Sampos egen bankverksamhet dyrt, all time high, till Danske Bank 2006, prislappen – drygt 40 miljarder kronor.
Wahlroos segertåg med Sampo är lite av en sannsaga. Namnet Sampo har för övrigt sitt ursprung i den finska mytologin – Sampo sägs ha varit en kvarn som kunde mala allt från mjöl till guld ur tomma intet. Sampo förstördes till slut under en maktkamp men myternas Sampo hade inte en ägare som ”Nalle”.

Det många glömt är att Björn Wahlroos utmanades om makten i Sampo av de isländska bröderna Gudmundsson vars bolag Bakkabrædur kontrollerade börsvärden inklusive banken Kaupthing på 150 miljarder kronor. Bakkabrædur är från början namnet på en isländsk saga om tre bröder från Bakka på galna upptåg som aldrig riktigt får till det. Någon styrelseplats i Sampo fick man heller aldrig, inte ens ta plats i valberedningen trots att man ägde bra mycket mer aktier än Wahlroos i ”Överflödets kvarn – Sampo”.

Mindre än ett år senare var finanskrisen ett faktum och bankaktier världen över föll som stenar på börserna – köparen av Sampos bank, Danske Bank, var nära konkurs men räddades av danska staten och Bakkabrædur liksom andra isländska maktbyggen runt de isländska bankerna stannade i de isländska sagorna.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Nalle” Wahlroos använde pengarna från bankförsäljningen och lät Sampo köpa in sig i Nordens största bank, Nordea. Svenska staten kontrollerade Nordea med drygt en femtedel av aktierna. Wahlroos behövde egentligen ingen ”masterplan” för att ta hem spelet. I stället för att sälja sin ­aktiepost i Nordea som just en maktpost valde den sittande ­Alliansregeringen att pö om pö sälja av lite aktier för att gå ur sitt ägande i Nordea.

  **För Sampo och Wahlroos **var det bara att tacka och ta emot. Det ökade utbudet av Nordea-aktier på börsen låg som en våt filt över aktiekursen och Wahlroos kunde därmed trappa upp Sampos position och bli största ägare – till betydande rabatt.

  Med en stor del av det nordiska finansiella kungariket i sina händer pågår egentligen nu nästa skede. Wahlroos ger inte längre intrycket av att leta stora pusselbitar till sitt livsverk. Snarare så verkar han sikta på att bli ’bäst i klassen’, för fotfolket verkar det snarare ske med hjälp av piskan än morötter dock.

  Med fjolårets vd-byte då kamraten tillika bankmannen Casper von Koskull tog över Nordea är regimskiftet tydligt för de anställda. Nordeas nya mål, i synnerhet de interna är skyhögt satta och den som inte kan leverera kan se sig om efter nya arbetsuppgifter. Det har blivit tuffare att leva i banken eller till och med över­leva när Wahlroos nu kopplat ett grepp även operativt med Koskull.

  För bankens aktieägare kan det dock bli en fullträff – Wahlroos är knappast känd för att missa sina mål. Att göra Nordea till Nordens bästa bank med växande vinster som resultat torde inte vara ett av de svårare han satt upp i livet – så länge han har sitt Sampo vill säga.

  För precis som de isländska bröderna insåg är de i sammanhanget futtiga två procent aktier som ”Nalle” Wahlroos kontrollerar i Sampo hans akilleshäl. Så länge han har greppet om finskt näringsliv så är han trygg mot eventuella fientliga försök att ta makten i Sampo. Några som helst kuppförsök verkar också helt osannolika i dag, men även Akilles, på sin tid, ansågs ju vara osårbar.

  Håll dig uppdaterad – få SvD Näringslivs nyhetsbrev

  Anmäl dig här

  Annons

  Ordbörande Björn Wahlroos

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X