Annons

Sofia Lilly Jönsson:Så blev musiken nyckeln till universum

Musiken och matematiken sågs på Galileo Galileis tid som två hus med en gemensam ingång. Ovan ett av hans originalteleskop som visades på Nobel­museets utställning 2009.
Musiken och matematiken sågs på Galileo Galileis tid som två hus med en gemensam ingång. Ovan ett av hans originalteleskop som visades på Nobel­museets utställning 2009. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Under strecket
Publicerad

Den 7 januari 1610 riktade Galileo Galilei ett teleskop mot stjärnhimlen i ett första steg på den väg som så småningom skulle leda vetenskapen bort från kyrkans fasta världsbild. Han såg att månens yta inte var en slät sfär som Aristoteles hävdat, utan att den liksom jorden hade berg och dalar. Han såg himlakroppar i kretslopp runt Jupiter. Han såg rörelser på solytan.

Kikaren hade utvecklats året innan som ett militärt instrument till för att spionera på fiendehärer på långt håll. Galilei förbättrade genast optiken, men den avgörande skillnaden mellan honom och alla de furstar som köpte ”spionglaset” till sina arméer var tankesprånget, från att undersöka det som fanns till det man ännu inte kände till.

Annons
Annons
Annons