Så blev läderbögen lika folklig som Mumin

Foto: IBL

Länge var Tom of Finlands homoerotiska konst uttryck för en subkultur i skymundan. I dag är hans muskelbyggare snudd på lika folkliga som Tove Janssons figurer i Mumintrollen. Nu visar Helsingfors Konsthall mer än 200 verk av gayikonen i sin stora sommarutställning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Före detta reklamaren Touko Laaksonen (1920-1991) var troligen mycket medveten om att gaykulturen var på väg mot ökad acceptans när intresset för att ge ut hans bilder skapade av pseudonymen Tom of Finland i bokform bara växte under 1980-talet. Men han kunde nog aldrig ana att den skulle bli mainstream. Och det stora intresset för hans verk – inte minst för dess kommersiella potential – i hemlandet skulle ha förvånat honom. Fram till sin död kom han inte ut inför släkten och Finland.

Sedan 2006 ingår teckningar av Tom of Finland i MoMa:s samlingar, donerade av en av de mäktiga stiftelser som sponsrar museet. ”Tom of Finland var en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer hävdar Harvey Shipley Miller på The Judith Rothschild Foundation. Samma år gav nuvarande chefen för Nationalmuseum Berndt Arell tillsammans med Kati Mustola ut boken ”Tom of Finland: Ennennakematonta - Unforeseen” som numera handlas för samlarpriser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons