Annons

Lars Nystedt:Så blev jorden geoid

Vilken är jordens egentliga form? Frågan tycks ha följt alla folk i alla tider; sökandet efter svar är en eggande provkarta över mänsklig fantasi. Med satellit kan vi på centimetern följa förändringarna och inga överraskningar väntas oss.

Under strecket
Publicerad

Säkert började människan mycket tidigt i sin historia att fundera över vilken form jorden som helhet har. Var vi än befinner oss kan vi bara se en liten del av vårt jordiska hem - den del som sträcker sig fram till horisonten. Men helheten - summan av alla delar - hur ser den ut? Det blir som att lägga ett pussel av småbitar, och det blir inte lättare av att vi bara kan se en bit i taget - den bit som vi just nu har omkring oss. I de flesta kulturer finns det sägner och myter om hur jorden är formad. Det är inte så märkvärdigt att många av våra förfäder trodde att jorden är platt och att det bara är dess översida som är befolkad. Havet är till synes platt som ett golv. Och skulle det finnas något på jordens undersida, skulle det omedelbart falla ner.

En mytologi där jorden definitivt inte var platt är den nordiska. Där var världsalltet nämligen ett väldigt träd, en ask som hette Yggdrasil. Det stod med sina rötter i tre källor, Hvergelmer, Mimers källa med vishetens brunn samt Urdarbrunnen. Var människorna bodde fanns det två versioner av. Enligt den ena bor vi under en av rötterna och enligt den andra finns vi ungefär mitt i trädet - i Midgård. Gudarna bor högst upp i Asgård och längst ut i kanten, i Utgård, finns jättarnas tillhåll. Tanken på ett världsträd är dock inte unik för de gamla nordborna. Den finns i flera kulturer runt om i världen.

Annons
Annons
Annons