Analys

Dick Harrison:Så blev Halloween en svensk tradition

Dick Harrison

Det amerikanska Halloweenfirandet har blivit en lockande affärsmöjlighet för såväl affärsmän och barnfamiljer som förskolor och skolor. En svensk tradition blev det på allvar under 1990-talet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Att barn klär ut sig i konstiga kläder och går runt och ber om sötsaker är inget nytt. När jag var liten klädde vi ut oss till påskkärringar och gick runt i villa- och radhuskvarteren för att fylla på godispåsarna, en sed som fortlever på många orter i landet. Men under de senaste två decennierna har påsken fått konkurrens, måhända övermäktig sådan, av Halloween, den amerikanska helg som söker sina rötter i urgamla fester och riter på Brittiska öarna.

Före 1950-talet finns det, mig veterligen, inte belagt att någon firat Halloween i Sverige, och varken under detta decennium eller under de två påföljande ägnade sig svenskarna i nämnvärd utsträckning åt firandet. Om Halloween nämndes i böcker och press var det i dess egenskap av amerikansk högtid, något man ägnade sig åt i engelsktalande länder men som inte slagit igenom här. Enbart vid enstaka tillfällen – och då framför allt i Stockholm – förekom Halloweenfirande i Sverige. För den absoluta majoriteten av alla svenskar var firandet ett okänt fenomen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons