Fysikläraren Elena klarar inte att försörja familjen på på sin månadslön, omkring 370 euro och sprider därför amerikanska nyheter. Till skillnad från andra säger hon sig inte sprida falskt material, snarare saftiga nyheter om USA:s president – men hon vill inte framträda med sin riktiga identitet i SvD.
Fysikläraren Elena klarar inte att försörja familjen på på sin månadslön, omkring 370 euro och sprider därför amerikanska nyheter. Till skillnad från andra säger hon sig inte sprida falskt material, snarare saftiga nyheter om USA:s president – men hon vill inte framträda med sin riktiga identitet i SvD. Foto: Robert Atanasovski

Så blev fattiga studenter rika på fake news

Fabrikerna stängde, arbetslösheten skenade och fattigdomen bredde ut sig.

Men när Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet 2016 inleddes en guldrusch i den lilla makedonska staden Veles – där många livnär sig på att sprida falska nyheter.

SvD har träffat de som lever på att sprida påhittade nyheter. Så här går det till när ”nyheter” fabriceras.

Publicerad

"Jag vill tacka de fantastiska människorna i Veles – jag hade inte klarat det utan er!" Här i Veles, en helt vanlig stad i mitten av Makedonien, visas en tweet från Donald Trump daterad den 9 november 2016, dagen då han vann det amerikanska presidentvalet. Han har aldrig besökt Veles men ett stort antal av invånarna här "arbetade för honom" under valkampanjen.

Tweeten är falsk, Donald Trump skrev aldrig den. Det är ett skämt mot bakgrund av de många falska nyheterna som kom från Veles till förmån för Trump under kampanjen.