X
Annons
X
”Att komma till en ny stad, få bo på hotell, äta hotellfrukost med lax och äggröra. Jag tycker det är så jävla mysigt”, säger Johan Glans.
”Att komma till en ny stad, få bo på hotell, äta hotellfrukost med lax och äggröra. Jag tycker det är så jävla mysigt”, säger Johan Glans. Foto: Lars Pehrson

Så blev en vanlig kille landets största komiker

Långläsning

Högst motvilligt har Johan Glans blivit en av våra mest inflytelserika offentliga personer. Själv tycks han förbluffad över sin egen framgång, över att han närmar sig 200 utsålda föreställningar. Lars Berge och Lars Pehrson följde med på turné till Kulturhuset Pigalle i Nässjö.

Tåget rullar in på Stockholm Central och resenärerna på plattformen försöker begripa i vilken ordning SJ har kopplat samman vagnarna. Rullväskor dras kors och tvärs över betongen i riktning mot rätt vagn. Johan Glans ska sitta i vagn 1 och hans rullväska är i grå metallic. Han står i helt fel ände av perrongen.

Komikern ser ut och beter sig som en välanpassad medborgare. Han ler och ber om ursäkt medan han styr väskan genom folkmassan mot förstaklassvagnen. De flesta medresenärer lägger inte märke till honom. Några höjer igenkännande på ögonbrynen. Hans ryggsäck pryds av ett tygmärke från Världsnaturfonden. Allt är en förklädnad.

”Att komma till en ny stad, få bo på hotell, äta hotellfrukost med lax och äggröra. Jag tycker det är så jävla mysigt”, säger Johan Glans.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 15

Snart finns det inga fler orter i Sverige kvar att besöka för Johan Glans. Många samhällen har han redan varit i flera gånger.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 15

”Vissa kollegor får total ångest av att åka runt så här. Men jag trivs att vara själv.” 

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 15

Orsaken till att att Glans är så förtjust i att åka tåg är inte det vackra landskapet som glider förbi utanför rutan eller SJ:s räkmackor. Det bästa med tåg är den dåliga täckningen. 

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 15

Johan Glans och Therese Sandin sammanstrålar i Nässjö.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 15

Komikern Johan Glans förbereder sig inför en föreställning i kultur­huset Pigalle i Nässjö.

Foto: Lars Pehrson Bild 6 av 15

Innan föreställningen på Cirkus

Foto: Lars Pehrson Bild 7 av 15

”Att Johan inte slog igenom tidigare tror jag beror på att han aldrig hade sålt in sig, aldrig ringt ett samtal, aldrig hållit sig framme på det sättet”, säger barndomskamraten Kalle Lind.

Foto: Lars Pehrson Bild 8 av 15

Therese Sandin värmer upp för Johan Glans. De är på många sätt varandras raka motsatser.

Foto: Lars Pehrson Bild 9 av 15

Johan Glans föreställning ”World tour of the world” hade premiär i november 2016 och avslutas 24–28 april med fem slutsålda föreställningar på hemmaplan i Eslöv.

Foto: Lars Pehrson Bild 10 av 15

En sista genomgång av manus.

Foto: Lars Pehrson Bild 11 av 15

Framstupa sidoläge nån timme innan det är dags att gå upp på scenen.

Foto: Lars Pehrson Bild 12 av 15

Intervju med Smålands Dagblad.

Foto: Lars Pehrson Bild 13 av 15

Johan Glans är nervös över att folk ska försöka övertala honom att göra olika prestigeuppdrag. Som att leda Melodifestivalen sända ett Sommar i P1. 

Foto: Lars Pehrson Bild 14 av 15

När alla förväntas brinna för olika frågor, avslöja maktstrukturer och kämpa för en bättre värld bedriver Johan Glans ingen särskild kamp.

Foto: Lars Pehrson Bild 15 av 15
Annons
X
Annons
X
Annons
X