Simon Ekström:Så blev döden ett barnsligt nöje

Unga besökare med egentillverkade pappersdödskallar på Etnografiska museets höstlovsutställning 2008.
Unga besökare med egentillverkade pappersdödskallar på Etnografiska museets höstlovsutställning 2008. Foto: Bertil Ericson/TT

Hur kommer det sig att så många museer – inte minst i höstlovstider – försöker locka till sig barnfamiljer med hjälp av skelett, dödskallar och andra rysligheter? Intresset för livet, döden och evigheten verkar idag nästan ha lämnat vuxenvärlden för att i stället bli en del av barnkulturen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den här veckan är det höstlov i skolorna. Men idag förväntas inte längre, som under det tidigare potatislovet, en arbetsinsats på åker eller täppa. Så slår nätverket ”Läslov, vecka 44” ett slag för att höstlovet ska innehålla en närkontakt med böcker och berättelser. Bakom initiativet står bland annat den ideella föreningen Läsrörelsen. Men spännande berättelser och lärorika fakta går förstås att finna även utanför böckernas värld. Till dem som profilerar sig i skärningspunkten mellan upplevelse och kunskap hör museerna. Mycket riktigt har höstlovet också utvecklats till en högtidsstund för flera av landets museer. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons