Annons

David Larsson Heidenblad:Så blev det riskkapitalister av oss allihopa

Coronakraschen präglar börsåret 2020. Den 12 mars rasade Stockholmsbörsens OMXS-index med 11,1 procent, en nedgång som är den största på en dag i modern tid. 
Coronakraschen präglar börsåret 2020. Den 12 mars rasade Stockholmsbörsens OMXS-index med 11,1 procent, en nedgång som är den största på en dag i modern tid.  Foto: TT

Länge framstod ett sparkonto som det enda rätta för gemene man, men idag förväntas vi i stället agera börshandlare. I en tid då kapitalförmering angår oss alla utgör ekonomijournalisten Morgan Housels ”The psychology of money” välkommen allmänbildning. 

Under strecket
Publicerad

Börsåret 2020 går mot sitt slut och Stockholmsbörsen är upp lite drygt 10 procent. Det är något bättre än det historiska genomsnittet, men på intet sätt uppseendeväckande. För skolboksexemplens passiva och långsiktiga investerare, som tittar till depån en gång om året så här i mellandagarna, tycks ingenting särskilt ha hänt sedan sist. De kan lugnt lägga ett ordinärt börsår till handlingarna och plocka fram julmaten igen. 

Men för mindre letargiskt lagda personer – vilka torde vara i absolut majoritet bland privatinvesterare – har det gångna börsåret varit både minnesvärt och dramatiskt. I mitten på februari handlades Stockholmsbörsen kring all time high. En månad senare hade den rekordsnabbt fallit över 30 procent. Den sämsta börsdagen i modern tid, torsdagen den 12 mars, uppgick nedgången till 11,1 procent. Det dramatiska fallet dominerade nyhetssändningar, sociala medier-flöden och framsidor. Sparekonomer och finansiella rådgivare bereddes plats för att förklara vad som hänt och vägleda den som var osäker. 

Annons
Annons
Annons