Annons

Så blev den blyga ungmön en ekobrottsling

Den andra säsongen av SvD:s podcast Harrisons historiska brott har temat Brottsplats Stockholm. I avsnitt 3 får du möta den osannolika börsdrottningen och svindlaren Siri Thunström. Lyssna direkt här.

Under strecket
SvD
Publicerad

I en lyxig trerumssvit på Grand Hotel i Stockholm sitter en kvinna med en telefonlur mot örat. “Koppla mig till börshuset”, säger hon. Året är 1918.

Kvinnan heter Siri Thunström och var bara något år tidigare en helt anonym person. En blyg, ordentlig och ogift Norrköpingsbo i 40-årsåldern som inte arbetade och ansågs ha svaga nerver.

Men genom märkliga omständigheter har hon förvandlats till en storspekulant. Från sitt rum på Stockholms mest exklusiva hotell ringer hon varje dag in aktieaffärer för tiotusentals kronor. Hon har tjänat stora belopp. Tills nu.

För medan första världskriget gått in på sitt sista år har aktiekurserna börjat falla. Lika snabbt som hon har tjänat pengar förlorar hon dem. Och vips har Stockholms nya börsdrottning blivit en av landets största ekobrottslingar någonsin.

Siri Thunström står i centrum för avsnitt tre i andra säsongen av Harrisons historiska brott, podcasten där historieprofessor Dick Harrison djupdyker i några av tidernas mest fascinerande kriminalfall. Den första säsongen hade temat ”Röd snö” och skildrade mord i vintertid. I den nya säsongen, ”Brottsplats Stockholm”, berättas brott begångna i den svenska huvudstaden.

Efter reklamen visas:
Svindlardrottningen (Brottsplats Stockholm, del 3)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons