Hur förvandlades medborgarjournalisten Dr Jekyll till näthataren Mr Hyde? Håkan Lindgren förundras av hur diskussionen om internet har svängt. Katerina Janouch, Chang Frick och Joakim Lamotte.
Hur förvandlades medborgarjournalisten Dr Jekyll till näthataren Mr Hyde? Håkan Lindgren förundras av hur diskussionen om internet har svängt. Katerina Janouch, Chang Frick och Joakim Lamotte. Foto: Hasse Holmberg, Staffan Löwstedt, Science Photo Library, privat / Illustration: Staffan Löwstedt

Så blev ”fina” bloggarna en pöbel som borde hålla käft

Nätentusiasterna uppfostrade oss att förakta pappersmedier – vanligt folk var ”de nya experterna”. Men i takt med att vi fick en Chang Frick, en Katerina Janouch, en Joakim Lamotte är detta något de helst vill glömma.

Publicerad

Det är lätt att ge mig en present, jag vet nämligen precis vad jag önskar mig. Jag vill ha en antologi som samlar alla fantastiska citat från de galna åren på 00-talet, när entusiasmen kring internet var som störst. Det vill säga när fientligheten mot journalistiken var som störst, för av någon anledning gick det inte att omfamna nätet om man inte samtidigt fick sparka på en journalist.

På den tiden var våra pappersmedier fyllda av etablerade skribenter som hade förstått det där med internet och uppfostrade oss att förakta just pappersmedier. Det är inte meningen att vi ska komma ihåg hur det lät; därför skulle en sådan bok vara en utmärkt present. Inte bara till mig.