”När jag jobbade där kändes det som en betongkyrka där man väntade på kungaparet. Det var Ebba och Horace”, säger Linnea som jobbade på kulturscenen Forum i flera år.
”När jag jobbade där kändes det som en betongkyrka där man väntade på kungaparet. Det var Ebba och Horace”, säger Linnea som jobbade på kulturscenen Forum i flera år. Foto: Malin Hoelstad och Jonas Ekströmer/TT

Så blev Akademien ett maktmedel för Arnault

Från underjordisk företeelse till närmast en filial för Svenska Akademien. Så gick det till när kretsen kring Jean-Claude Arnault och hans kulturscen Forum tog plats i högkulturens centrum. Än i dag, när Svenska Akademiens självrannsakan blivit till en bitter strid, är de så kallade Forumflickorna rädda för repressalier.

Uppdaterad
Publicerad

Applåden vill inte ta slut. I de fullsatta bänkraderna tittar åskådarna menande på varandra. Fortsätter applådera. Med eftertryck. Det här är Agneta Pleijels kväll. I börssalen vid Stortorget i Gamla stan tar hon emot Svenska Akademiens nordiska pris, landets finaste litterära pris efter Nobelpriset. Men applåden är för Sara Danius.

Om bara 24 timmar ska hennes öde beseglas. Men nu lämnar hon podiet till Sara Stridsberg, Akademiens yngsta ledamot, som läser en essä till Agneta Pleijel innan pristagaren själv tar till orda. Om förluster. Om uppoffringar. Om att vuxenblivandet kräver beredskapen att ge upp även sin allra käraste ägodel för stammens skull.