”När jag jobbade där kändes det som en betongkyrka där man väntade på kungaparet. Det var Ebba och Horace”, säger Linnea som jobbade på kulturscenen Forum i flera år.
”När jag jobbade där kändes det som en betongkyrka där man väntade på kungaparet. Det var Ebba och Horace”, säger Linnea som jobbade på kulturscenen Forum i flera år. Foto: Malin Hoelstad och Jonas Ekströmer/TT

Så blev Akademien ett maktmedel för Arnault

Från underjordisk företeelse till närmast en filial för Svenska Akademien. Så gick det till när kretsen kring Jean-Claude Arnault och hans kulturscen Forum tog plats i högkulturens centrum. Än i dag, när Svenska Akademiens självrannsakan blivit till en bitter strid, är de så kallade Forumflickorna rädda för repressalier.

Uppdaterad
Publicerad

Applåden vill inte ta slut. I de fullsatta bänkraderna tittar åskådarna menande på varandra. Fortsätter applådera. Med eftertryck. Det här är Agneta Pleijels kväll. I börssalen vid Stortorget i Gamla stan tar hon emot Svenska Akademiens nordiska pris, landets finaste litterära pris efter Nobelpriset. Men applåden är för Sara Danius.