Annons

Ylva Herholz:Så avslöjades tidernas största journalistbluff

Claas Relotius och Juan Moreno.
Claas Relotius och Juan Moreno. Foto: Ursula Düren, Jens Kalaene/TT

När skandalen briserade hade den sönderälskade stjärnreportern just tagit emot ännu ett tungt pris för sina reportage i Der Spiegel. Boken om ”fallet Relotius”, av bluffens avslöjare Juan Moreno, har blivit en storsäljare i Tyskland och ska också filmas.

Under strecket
Publicerad

I början av december delades återigen det årliga Deutsche Reporterpreis ut i Berlin. Det första efter förfalskningsskandalen på ansedda Der Spiegel, och efter att priset för bästa reportage än en gång gått till Claas Relotius – som strax därefter avslöjades som bedragare.

Till namnet låter han som en figur ur en Hjalmar Söderberg-roman. Relotius. Fast den unge stjärnreportern som hyllats av kollegor, chefer och läsare, och redan belönats med rader av journalistpriser, visade sig vara något annat och mer än endast moraliskt korrupt: Claas Relotius var en Hochstapler, en svindlare, som berättade rena sagorna, duperade och fabricerade, systematiskt. Större delen av hans prisade reportage var falsarier. Påhittade eller förfalskade intervjuer, händelseförlopp, detaljer och personer. En hel del plagiat. 

Annons
Annons
Annons