Annons
X
Annons
X

Så avsattes Håkan Juholt som partiledare

När bestämde sig Håkan Juholt för att avgå - och vad fällde avgörandet? Historierna om vad som egentligen hände under VU-mötet på fredagen är motstridiga.

Meningarna om vad som egentligen skedde under det två dagar långa mötet med verkställande utskottet, VU, i torsdags och fredags går isär.

Det var efter fredagens möte som Håkan Juholt snabbt försvann från Sveavägen 68 och for ner till sin hemstad Oskarshamn. Dagen efter avgick han.

Efter torsdagens sammanträde sade VU-ledamoten Peter Hultqvist att ”han och hela VU” hade förtroende för Håkan Juholt. Ännu på söndagen står han fast vid det:

Annons
X

– Det jag sade på torsdag kväll, det var vad vi hade sagt då. Hela VU stod bakom honom i det läget. Det är helt sant.

Den bilden motsägs av flera andra uppgifter. Flera källor uppgav under helgen att Håkan Juholt själv trodde att han skulle klara sig kvar som partiledare efter första dagens VU, på torsdagen.

Men på fredagen förändrades läget drastiskt. Två saker fällde avgörandet, enligt SvD:s källor, som fick stöd igår av andra nyhetsrapporter:

• Stödet inom VU svängde. Tomas Eneroth, Veronica Palm, Leif Pagrotsky och Wanja Lundby-Wedin ändrade plötsligt uppfattning inne på mötet. Då de fyra gick emot honom insåg Juholt att det var kört.

• Dessutom gick flera partidistrikt ut offentligt och krävde Håkan Juholts avgång.

Uppgiften att framför allt LO-basen Wanja Lundby-Wedin ska ha vänt sig mot Juholt på fredagen fick ny näring från en källa som till Aftonbladet säger att Lundby-Wedin ”höll i yxan”.

LO-basen själv förnekar uppgiften:

– Jag tycker att det låter märkligt. Det är inte LO:s uppgift att varken tillsätta eller avsätta en partiledare, säger hon till tidningen.

Tonen uppges stundtals ha varit mycket hård under VU-mötet. Enligt de båda kvällstidningarna ska LO-basen Wanja Lundby-Wedin ha varit den som riktat hårdast kritik mot Juholt. Heta ämnen var a-kassan och arbetet kring budgeten.

Juholt ska flera gånger ha hävdat att ha inte gjort något fel.

Då mötet med VU var över på fredagseftermiddagen kallade partisekreterare Carin Jämtin journalister till presskonferens i högkvarteret på Sveavägen 68:

– Vi har fortsatt förtroende för Håkan Juholt, var kontentan av det hon sade.

Samtidigt erkände hon att vi nu ser ”den djupaste krisen i vårt partis historia”.

En kritisk Marita Ulvskog uttalade på lördagen missnöje över hur VU-mötet hade utvecklat sig.

– Jag tycker att det blir en besvärlig situation när ett distrikt som Västmanland kräver avgång samtidigt som dess ordförande sitter inne på mötet. Det ger ett ganska planerat intryck. Och det ogillar jag, sade hon till SvD.

Håkan Juholt själv säger att han funderat på att avgå en längre tid:

– Jag har förstås tänkt i de här banorna länge. Men jag bestämde mig de senaste dygnen, sade han på lördagen till Östran/Nyheterna – den tidning han är tjänstledig från.

Läs mer:

LÄS MER:
Juholt: Jag avgår som partiledare

LÄS MER:
Kommentarer Reinfeldt: Tack för samarbetet

LÄS MER:
Jämtin: Juholt fattade beslutet själv

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X