Så äter vi smartast – svensk – mat året runt

”Vi har vant oss vid att kunna köpa vad som helst året om och det måste vi bryta”, säger kocken Rune Kalf Hansen.
”Vi har vant oss vid att kunna köpa vad som helst året om och det måste vi bryta”, säger kocken Rune Kalf Hansen. Foto: Alexandra Bengtsson

Det smakar bättre. Det är mer näringsrikt. Och det gynnar klimatet. Kocken Rune Kalf Hansen menar att vi ska välja att äta efter säsong – den mest hjärnsmarta dieten för planeten.

Under strecket
Publicerad
I säsong i september: tomater, fänkål och andra goda grönsaker.

I säsong i september: tomater, fänkål och andra goda grönsaker.

Foto: Alexandra Bengtsson
På Rune Kalf Hansens tre restauranger i Stockholm är alla råvaror både ekologiska och säsongsbaserade.

På Rune Kalf Hansens tre restauranger i Stockholm är alla råvaror både ekologiska och säsongsbaserade.

Foto: Alexandra Bengtsson
Annons

Egentligen känns det ganska naturligt. Lätta och skira bladgrönsaker till sommaren och mer robusta kålsorter och rotfrukter under höst- och vinterhalvåret. Men de flesta av oss är vana vid att äta det som finns i matbutiken. Och där finns allt!

Alltså vilar det på konsumenten att ta reda på mer om vad som är i säsong just nu. I takt med att intresset ökat för närodlat dyker sajter upp på nätet som guidar till lokala producenter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons