Annons

Anders Q Björkman:Så annorlunda världen hade varit utan Lenins peruk

Den tunnhårige Vladimir Lenin hade skaffat sig en peruk som förklädnad, och bar den på väg till ett viktigt möte kvällen före oktoberrevolutionens utbrott. Bilden av den slätrakade Lenin med vegamössa togs i Finland 1917.
Den tunnhårige Vladimir Lenin hade skaffat sig en peruk som förklädnad, och bar den på väg till ett viktigt möte kvällen före oktoberrevolutionens utbrott. Bilden av den slätrakade Lenin med vegamössa togs i Finland 1917. Foto: IBL

Tänk om Luther hade dömts för kätteri i Rom, och tänk om Lenin inte hade förklätt sig i Sankt Petersburg. Hade vår värld sett helt annorlunda ut då?

Under strecket
Publicerad

Hur skulle historien ha artat sig om påven hade lyssnat på den varning som hans sändebud i Tyskland, Girolamo Aleandro, skickade år 1516? I brevet, som än i dag ligger i Vatikanens arkiv, flaggar Aleandro för att tyskarna inte bara känner sig utsugna, utan också föraktade, av Rom. En farlig blandning känslor som kan få konsekvenser för kyrkan om de fångas upp av någon, menar han. Och blir sannspådd. Året därpå offentliggör Martin Luther sina 95 teser och reformationen inleds.

Först då vaknar Vatikanen och försöker inleda en process om irrläror mot Luther. Reformatorn lyckas hålla sig undan, men vad hade hänt om han faktiskt hade förts till Rom som kättare? Om reformationen aldrig hade ägt rum?

Annons
Annons
Annons