Annons
X
Annons
X

S ville helst ha Jämtin som ledare

Stefan Löfven var tredjehandsvalet. När Metallbasen i går föreslogs som ny partiordförande, var det efter att två personer sagt bestämt nej. Carin Jämtin var den som verkställande utskottet egentligen ville ha.

Carin Jämtin, Anders Sundström – och Stefan Löfven. När Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, satte ned foten hade de fått sitt tredjehandsalternativ.

Håkan Juholt avgick formellt i lördags och genast satte sökandet efter en ny partiordförande i gång. Den som först fick frågan var partisekreterare Carin Jämtin. Under ett par, tre dagar försökte VU:s ledamöter få henne att ställa upp som tillförordnad, men hon sade bestämt nej.

Vid varje presskonferens var hon också noga med att understryka att hon inte var partiledarkandidat.

Annons
X

En bit in på veckan insåg utskottet att Jämtin var obeveklig och att hon omöjligen kunde se sig själv i rollen som partiledare. Lite väl försiktigt, tyckte många, men tvingades ändå respektera att hon redan funnit den plats där hon känner sig hemma. Personer som står henne nära har också uttryckt att Jämtins nej inte var spelat, och att hon inte har haft ambitionen att bli partiordförande. Bland annat därför att hon värnar om sin familj.

Frågan gick då till Folksams vd och koncernchef Anders Sundström. Om han hade velat ta över S så hade posten varit hans.

När inte han heller ville vändes blickarna åter mot den innersta kretsen; vilka av VU-ledamöterna kunde tänka sig att ställa upp?

Ordförande för IF Metall Stefan Löfven, som figurerat i diskussionen redan då Mona Sahlin avgick, blev den som VU nu satte sitt hopp till. Men han var svår att övertala.

Löfven beskrivs av flera personer i sin närhet som väldigt ödmjuk. Då han undrade om han var uppgiften mogen ryckte äldre socialdemokratiska profiler in – tillsammans intygade flera av partiets veteraner att han var rätt man.

Deras stöd och hans lojalitet gentemot partiet var det som slutligen fick honom att ta steget.

Den informationen tänkte VU hålla på till en presskonferens på torsdagseftermiddagen, under ledning av Carin Jämtin.

Han ringde i går och berättade det, men sade samtidigt att det skulle vara hemligt till och med på fredag
Iris Melander, Stefan Löfvens mamma.

Men redan på morgonen läckte det ut till flera medier att det var Metallbasen som skulle föreslås axla partiledarrollen. Läckan var, kanske lite oväntat, Stefan Löfvens mamma, Iris Melander, som bekräftade för lokaltidningen Allehanda i Örnsköldsvik, att sonen skulle föreslås till ny partiledare.

– Han ringde i går och berättade det, men sade samtidigt att det skulle vara hemligt till och med på fredag, sade Iris Melander.

Under gårdagens presskonferens sade Stefan Löfven att han var ”glad och stolt” över förtroendet, och att socialdemokratin bär på lösningar på framtidens problem.

– Samhället utformas inte av något öde, utan av människor i samverkan och i formandet av framtidens politik, sade han.

När Stefan Löfven väljs av partistyrelsen i dag blir han den förste S-ledaren som tas ur fackföreningsrörelsen. Han sitter inte i riksdagen, vilket ger gruppledaren i riksdagen en starkare roll än tidigare. De två måste vara samspelta, för att undvika dubbla budskap.

Det kan också bli fråga om andra rockader i partiledningen, när den nye partiledaren ska formera sitt lag. Under gårdagen ryktades att Sven-Erik Österberg var aktuell som ny gruppledare i riksdagen och Löfvens parhäst, vilket han själv dementerar.

– Den frågan har inte diskuterats. Det är en felaktig uppgift som är ute och snurrar, säger Sven-Erik Österberg, som är nöjd med valet av Löfven.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X