Annons
X
Annons
X

S vill tillåta vinst i friskolor

Friskolor ska även i fortsättningen kunna plocka ut vinster ur verksamheten. Kravet är att kvaliteten inte blir lidande. Den linjen fick den socialdemokratiska ledningen stöd för under den pågående partikongressen.

Läs mer från S-kongressen:

Friskolorna blev än en gång ett hett ämne på en socialdemokratisk partikongress. Mest långtgående var kravet att friskolor inte ska få drivas med vinstintresse. Carl Tham, Stockholm, pläderade för den linjen.

– Vi måste lyfta bort skolan från marknaden. Vi bör slå fast att skolor inte ska kunna drivas som vinstdrivande företag. Felet har inte varit valfriheten utan marknaden, agiterade han.

Ombuden från Jönköping försökte driva igenom ett förslag om att den vinst som genereras i företaget ska användas i själva verksamheten.

Annons
X

– Vi måste orka säga som det är, att friskolor faktiskt verkar segregerande, sade Peter Persson.

Men friskolorna har också sina försvarare.

– De innebär inte nödvändigtvis en segregerng. Vi ser motsatsen hos oss, sade Henrik Johansson, Göteborg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han fick eldunderstöd av Robert Noord, Haninge, en av de Stockholmspolitiker som uppmanat partiledningen att driva en politik som tydligare ska tilltala storstadsväljare.

  – Vi måste inse att friskolor har kommit för att stanna och att de faktiskt tillför skolan något.

  En annan stockholmspolitiker, Södertäljes Anders Lago, menade att hela debatten om vinster leder fel.

  – Kommunala skolor har en stark kommun bakom sig. Friskolor måste också ha möjlighet att ha ett eget kapital, sade han.

  Vid omröstningen i eftermiddag visade det sig sedan att partiledningen har starkt stöd för sin linje. Därmed antog kongressen formuleringen: ”Vinster ska inte kunna tas ut genom att ge avkall på kvaliteten i skolan eller genom att välja bort elever med störst behov”. Med den skrivningen hoppas s-toppen att kongressen ska låta sig nöja.

  – Det är inte fråga om att släppa allt fritt. Vi har gjort en ordentlig skärpning här, förklarade Göteborgs kommunalråd Anneli Hulthén, föredragande från partistyrelsen.

  Hon menade efteråt att de kvalitetskriterier som Socialdemokraterna vill ställa som krav på friskolorna gör att det blir omöjligt att ta ut några ”stora vinster”.

  De socialdemokrater som pläderade för att kommunerna ska få större möjlighet att stoppa etableringen av nya friskolor lyckades inte heller få igenom sina förslag.

  När det gäller andra frågor som betyg och nationella prov, och betoningen av kunskap, blev det aldrig någon riktig debatt. Men i ett av motionssvaren slås fast att partiets ståndpunkt är att nationella prov bör genomföras i årskurs 3, 6 och 9 och att S kan tänka sig betyg från och med årskus 8. Därmed menar partiledningen att kongressen har bekräftat de beslut som fattades på förtroenderådet 2007.

  Inte heller kring formuleringarna om att det ska råda ordning och reda i skolan blev det någon diskussion.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X