Annons
X
Annons
X

S vill stärka skolan genom höjd skatt

Fick Socialdemokraterna bestämma i Stockholms stad skulle skatten höjas med 15 öre på varje intjänad hundralapp. Pengarna –321 miljoner kronor–skickas rakt in i skolan.

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.
Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd. Foto: YVONNE ÅSELL

”Nystart för Stockholm” kallas Socialdemokraternas budget för staden 2014. Tre områden stod i fokus då den presenterades under tisdagen:

• Nya bostäder

Mellan 7 000 och 8 000 nya bostäder per år vill Socialdemokraterna bygga, av vilka 2 500 ska tillhöra de allmännyttiga bostadsbolagen. Partiet lägger sig därmed på ungefär samma nivå som alliansen, som vill se 40 000 nya bostäder 2014–2018.

Annons
X

–Alliansen har pratat om bostadsbyggande tidigare, men inte lyckats leverera. Det är jag säker på att vi kan. Vi har gjort det förr och vi kan göra det igen, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

• Bättre skola

S vill höja skatten med 15 öre för att få 321 extra miljoner att skicka rakt in i skolans verksamhet. 800 nya pedagoger ska anställas och andelen elever som inte klarar behörighetskraven till gymnasiet ska halveras.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Är stockholmaren beredd att betala mer i skatt?

  – Min uppfattning är att man är beredd att betala för bra välfärd. Jag tror att många delar vår uppfattning om att resultaten i skolan är alltför låga, säger Karin Wanngård.

  • Fler jobb

  Fler vuxna ska kunna komplettera sina studier och långtidsarbetslösa unga ska lättare få en så kallad ungdomsanställning inom kommunala förvaltningar eller bolag.

  – Vuxenutbildningen (500 nya platser) är viktig för att komma ikapp i det kunskapsglapp som vi har nu. Och satsningen på ungdomsanställningar (600 nya platser) gör vi för att få ned ungdomsarbetslösheten som har tredubblats under Sten Nordins styre, säger Karin Wanngård.

  Alliansen, som för ett par veckor sedan presenterade budgeten för 2014, låter skatten ligga oförändrad och S vill alltså höja den med 15 öre. Miljöpartiet, som i måndags föreslog en höjning på 50 öre, övertrumfades i går av Vänsterpartiet som vill addera 60 öre.

  Viktigaste satsningen i V-budgeten är fler hyresrätter. Minst 25000 nya lägenheter anser partiet bör byggas under kommande mandatperiod.

  –Vi stoppar ombildningar och fryser hyrorna i allmännyttan, flertalet ska byggas med hyrestak. Annars får vi snart en situation där folk med normala inkomster inte har råd att bo, säger gruppledare Ann-Margarethe Livh.

  Finansborgarrådet Sten Nordin (M) kritiserar Socialdemokraternas förslag:

  – Jag är bekymrad över att man väljer skattehöjning i ett läge då Stockholms stad har stark ekonomi och vi vet att konjunkturen och jobben är beroende av att hushållen har råd att efterfråga saker.

  Nordin är också bekymrad över att S använder medel från AFA försäkring (återbetalning av inbetalda försäkringspremier) –300 miljoner kronor –för att finansiera sina satsningar:

  –Det är engångspengar som man inte kan räkna med långsiktigt.

  Annons
  Annons
  X

  Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X