Annons
X
Annons
X

S vill satsa på småföretagare

Socialdemokraterna vill öka tryggheten för företagare och ge bättre stöd till entreprenörer.

Av TT
(uppdaterad)
Socialdemokraterna presenterade vid en pressträff på måndagen sin jobbpolitik i det så kallade ”jobbrådslaget. Partiledaren Mona Sahlin.
Socialdemokraterna presenterade vid en pressträff på måndagen sin jobbpolitik i det så kallade ”jobbrådslaget. Partiledaren Mona Sahlin. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Men större skattesänkningar finns inte med i deras rapport om framtidens jobbpolitik.

Socialdemokraterna har hållit ett rådslag i partiet om jobbpolitiken och presenterade på måndagen en rapport med 124 åtgärder. De innehåller allt från riskkapitalfonder, bättre a-kassa för småföretagare till att ”återupprätta den kommunala musikskolan”.

– Det här är ingen ny, men en fördjupad inriktning för socialdemokratin, säger partiledare Mona Sahlin.

Annons
X

Stor vikt läggs vid att få fler att våga bli företagare. Villkoren i trygghetssystemen föreslås bli mer lika de som gäller för anställda. Till exempel föreslås att man ska kunna tillgodoräkna sig inkomsttryggheten från tiden som anställd under de första åren med det nya företaget.

Socialdemokraterna vill också öka stöden till de som vill prova på att starta eget. Mikrolånen ska bli fler. Starta eget bidrag ska kunna ges till alla, inte bara arbetslösa.

Socialdemokraterna vill också öka samarbetet mellan den akademiska forskningen och företagen, bland annat genom att underlätta för forskare att under en tid verka inom näringslivet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att öka tillgången på riskkapital föreslås utökade möjligheter för AP-fonderna att investera i onoterade bolag. Vinstmedel ska tas från statliga Vattenfall för att stärka såddfinansiering inom energi- och miljöteknikbranschen.

  En rad förslag handlar om att bygga ut vuxenutbildningen och den kvalificerade yrkesutbildningen för att Sverige ska ha världens mest kvalificerade arbetskraft.

  Till skillnad från den borgerliga regeringens politik finns inga förslag på några större skattesänkningar. Före detta finansmarknadsministern Sven-Erik Österberg, som lett arbetet med rapporten, uppger att skattesänkningars betydelse inte får nonchaleras, men tillägger att de måste vägas mot övriga behov i samhället.

  Företagarnas vd Anna Stina Nordmark Nilsson tycker att rapporten är intressant och ger helhetsbetyget ”en svag trea”. Mest beröm får förslagen om ökad social trygghet. Det Nordmark Nilsson saknar är sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt bolagsskatt, samt en uppmjukning av anställningsskyddet och begränsningar av fackens möjligheter till stridsåtgärder mot småföretag.

  Socialdemokraternas rådslagsgrupp om jobbpolitiken ska i september presentera ytterligare en rapport, som bland annat tar upp a-kassan.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Socialdemokraterna presenterade vid en pressträff på måndagen sin jobbpolitik i det så kallade ”jobbrådslaget. Partiledaren Mona Sahlin.

  Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X