Annons
X
Annons
X

S vill samtala om kärnkraften

S vill nå en blocköverskridande uppgörelse om energipolitiken. Men det finns också många frågor som partiet vill ha svar på först, säger partiledaren Mona Sahlin.

Av TT
(uppdaterad)

Quiz

Quiz: Vad kan du om kärnkraften? quiz.svd.se
Foto: ROBERT HENRIKSSON / SVD / SCANPI

Kärnkraften

Webb-tv

Se hela presskonferensen i efterhand regeringen.se

ALLIANSENS NYA ENERGIUPPGÖRELSE

– Menar regeringen verkligen allvar med en blocköverskridande lösning av energipolitiken? Det är väldigt svårt att veta efter de trumpetartade beskeden i går, sade hon till TT efter dagens VU-sammanträde.

TT: Hur ser du på möjligheterna att komma överens med regeringen efter den här öppningen för nya kärnkraftverk?

– Det är det vi sitter och analyserar nu och ska fortsätta diskutera under helgen. För det är väldigt viktigt att det kommer fram en klimatproposition i vår och där jag är djupt besviken över att man har dragit ned på ambitionerna från klimatberedningen. Det finns väldigt mycket att fråga om.

Annons
X

Det var tidigare i dag som näringsminister Maud Olofsson skickade iväg en inbjudan till oppositionen om överläggningar om energi- och klimatöverenskommelsen.

– Det är en allvarligt menad inbjudan och jag vill veta hur de ser på uppgörelsen, sade hon vid en pressträff under Centerpartiets kommundagar.

– Bland s-väljare finns många som tycker den är bra. Då är det viktigt att se om vi för landets, miljöns och jobbens skull kan hitta en gemensam lösning, sade hon som också ändrade det tidigare beslutet att inte släppa in pressen på utfrågningen av ministrarna.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Centerledaren Maud Olofsson ägnade drygt hälften av sitt tal till ombuden som samlats till partiets kommundagar i Visby till att försvara uppgörelsen. Hon kämpade i tung uppförsbacke och gensvaret lät vänta på sig.

  Men när hon sade: ”Jag tycker fortfarande att kärnkraften är gammalmodig och farlig men nu öppnar vi den gyllene porten till det hållbara samhället”, då kom applåderna.

  LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin är kritisk till alliansens uppgörelse:

  – Jag tycker att det är en förhastad uppgörelse, den är dålig och inte tillräckligt genomtänkt. Man har till exempel sänkt sina ambitioner när det gäller klimatpolitiken, vilket jag tycker är mycket märkligt, säger LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin till TT.

  Trots att LO är mer öppen för nyinvesteringar i kärnkraften än vad S är, så är hon besviken även över den delen i uppgörelsen.

  IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven anser att både S och regeringen måste vara beredda på kompromisser när de går in och förhandlar.

  Visby TT

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 4
  Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 2 av 4
  Foto: ROBERT HENRIKSSON / SVD / SCANPI Bild 3 av 4
  Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X