Annons
X
Annons
X

S vill höja skatten i Stockholm

”Höj skatten i Stockholm”. Minst 60 öre mer i kommunalskatt om S tar över.

Socialdemokraterna i Stockholm har ännu inte presenterat sin kommunala skuggbudget, det görs först i slutet av månaden, men att det blir en skattehöjning om det vinner valet nästa år står redan nu klart.

– Höjningen blir inte mindre än 60 öre i förhållande till vad den är i dag. Jag skulle gissa att det blir så, även om vi inte tagit beslut än, säger Carin Jämtin.

I praktiken handlar det om en återställning av de sänkningar som det borgerliga styret genomfört under mandatperioden. Om höjningen kommer att ske direkt eller etappvis över hela mandatperioden är oklart, men när S förra året föreslog en återställning av de borgerliga skattehöjningarna ville de att allt skulle ske på ett bräde.

Annons
X

Nu går S alltså till val på skattehöjningar på både statlig och kommunal nivå. Men Carin Jämtin tror inte att talet om skattehöjningar skrämmer bort de lättrörliga medelklassväljarna i Stockholm.

– Jag tror att stockholmarna är kloka och solidariska och märker att det behövs mindre klasser i skolan och fler fältassistenter. Det är många som ser bristerna i välfärden, säger Carin Jämtin och tillägger att socialdemokraterna vann valet 2002 trots vallöften om att höja skatten med en krona.

Hon säger sig även vara nöjd med den alternativa statsbudget som Socialdemokraterna presenterade i dag. Stödet till skola, vård och bostadsbyggandet tror hon attraherar stockholmarna. Men hon saknar ett större stöd till kollektivtrafiken i länet.

– Viktningen mellan kollektivtrafik och andra typer av infrastruktur kunde ha varit annorlunda. Jag tycker att man kunde öronmärkt mer pengar till kollektivtrafik.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X