Annons
X
Annons
X

S vill höja skatten

Socialdemokraterna vill höja skatterna för att klara jobben, kvalitén i skolan och vården.

(uppdaterad)
Foto: SCANPIX

På Dagens Nyheters debattsida skriver partiledaren Mona Sahlin och partiets ekonomiske talesman Thomas Östros att de vill införa förmögenhetsskatt, höja inkomstskatten samt införa skatt på exklusiva villor.

En fortsatt sänkning av skatt på arbete avvisas.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sahlin och Östros går till hårt angrepp mot regeringen. De skriver att skattesänkningarna ”gröper ur” hela ekonomin och kallar regeringens agerande för ansvarslöst. De påpekar att Riksdagens utredningstjänst beräknar att de offentliga finanserna skulle ha varit 80 miljarder kronor starkare om regeringen inte hade genomfört skattesänkningarna.

  Annons
  X

  S-topparna hävdar att Skatteintäkterna pressats ner så mycket att det inte längre går att upprätthålla kvaliteten i skolan och vården.

  ”Ska vi klara jobben, en bra skola och utbildning för våra unga och vården för våra sjuka och gamla, då kommer det att krävas ökade skatteintäkter”, skriver de.

  I sin budgetmotion kommer Socialdemokraterna att föreslå en skattehöjning på årsinkomster runt en miljon kronor och uppåt. De vill även införa en ny förmögenhetsskatt samt skatt på exklusiva fastigheter med ett marknadsvärde på mer än sex miljoner kronor.

  Socialdemokraterna kommer i sin budgetmotion att presentera ett program för fler jobb där några områden ska prioriteras särskilt.

  Bland annat handlar det om satsningar på kunskap och forskning, investeringar i tjänstesektorn och miljövänliga transportlösningar samt en ”reparation” av arbeslöshetsförsäkringen.

  Sahlin och Östros avslutar sin artikel på DN-debatt med att skriva att Socialdemokraterna tidigare varit med och tagit Sverige från ”underskott och arbetslöshet till överskott och sysselsättning”.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X