Annons
X
Annons
X

S vill ha tunnelbanebutler

Socialdemokraterna i Stockholm vill införa butlerservice, hämtning av matkassar, förskolor och andra hemtjänster i ankytning till t-banan. Men finansborgarrådet Sten Nordin (M) sågar förslaget och menar att liknande förslag redan undersöks av SL själva.

S förslag om t-banebutler har fått Sten Nordin (M) att gå till angrepp mot Carin Jämtins Socialdemokrater.
S förslag om t-banebutler har fått Sten Nordin (M) att gå till angrepp mot Carin Jämtins Socialdemokrater. Foto: TOMAS ONEBORG, INGVAR KARMHED

– M SÅGAR FÖRSLAGET

Socialdemokraterna i Stockholm vill använda SL:s lokaler – bland annat tunnelbane- och pendeltågsstationer för att ge stockholmarna mer tid i vardagen. I ett nytt förslag som lanseras på
DN Debatt idag skriver oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (S) och opppositionslandstingsråd Ilija Batljan (S) att tanken är att stockholmarna till exempel ska kunna hämta sina matkassar på väg ut från t-banespärren på hemvägen, lämna sin smutsiga tvätt på stationen på morgonen och sedan kunna hämta den rena tvätten på vägen hem.

Man ska också kunna få hjälp av en så kallade butler i kollektivtrafiken som uträttar ärenden under arbetsdagen ”likt conciergeservice på många större flygplatser”.

– Förslaget är självfinansierat, det här är bara ett sätt att mer effektivt använda skattebetalarnas pengar. Lokalerna äger vi redan och många av dem står outnyttjade, säger lIija Batljan till SvD.se.

Annons
X

Men finansborgarrådet Sten Nordin (M) sågar socialdemokraternas utspel och menar att förlaget bara är ett sätt att ge väljarna ”plåster på såren” för att de rödgröna vill avskaffa rut-avdraget, avdraget för hushållsnära tjänster.

– De vill bara slippa diskutera att de vill slopa rut. Att släppa in privata aktörer i tunnelbanan håller SL redan på med och vi har redan tagit in biblioteket i tunnelbanan så det här är inget nytt, säger Sten Nordin till SvD.se.

Carin Jämtin menar att förslaget kommer att gynna även de som inte har en stor plånbok.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Även om de kanske inte har råd med en del tjänster så gynnas ju alla av bättre förskolelösningar och annan service, säger hon till SvD.se.

  Oppositionen i Stockholm vill även satsa på fler förskolor och parkeringar i anslutning till kollektivtrafiken för att spara väljarna mer tid. Man vill också bygga ut bredband i hela kollektivtrafiken så att stockholmarna kan använda sin restid till att jobba.

  Tjänsterna som erbjuds ska utföras av privata företag som får kontrakt i SL:s lokaler. Utbudet kommer därför att skilja sig åt beroende på var man bor, enligt s-politikerna – ”där det bor många barnfamiljer ser behoven annorlunda ut än där det bor många äldre”, som det heter i debattartikeln.

  Annons
  Annons
  X

  S förslag om t-banebutler har fått Sten Nordin (M) att gå till angrepp mot Carin Jämtins Socialdemokrater.

  Foto: TOMAS ONEBORG, INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X