Annons
X
Annons
X

S vill ha gratis wifi i alla kommuner

Socialdemokraterna vill att staten snabbutreder frågan om gratis uppkoppling till trådlöst nätverk på offentliga platser i alla kommuner. Målet är att det ska finnas på plats om 2-3 år.

S vill ha gratis wifi i alla kommuner.
S vill ha gratis wifi i alla kommuner. Foto: TT

Några kommuner har redan tjuvstartat med fritt wifi för både invånare och besökare, men generellt avvaktar kommunsektorn med att rigga upp det.

Anledningen är att Sveriges Kommuner och Landsting - SKL - uppmanat kommunerna att avvakta eftersom det kan vara olagligt att tillhandahålla den tjänsten. Det kan eventuellt strida mot konkurrensneutraliteten samt att det inte ligger inom ramen för kommunernas befogenheter att syssla med den sortens tjänster.

– Vi vill att staten reder ut rättsläget så att vi kan få en snabb utbyggnad i kommunerna. Som jag ser det är gratis wifi snarare att se som en del av ett slags allemansrätt som naturligtvis ska finnas i ett modernt samhälle. Det är en demokratisk fråga och den utvecklingen kan vi inte stoppa, säger Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna, som i går gästade den kommunalekonomiska mässan Kommek i Malmö.

Annons
X

Damberg tror inte att någon teleoperatör skulle slås ut om det var gratis trådlöst på gator, torg, parker och andra offentliga miljöer i kommunerna.

– Men visst måste de rättsliga frågorna lösas innan man satsar brett. Om ett par, tre år borde det finnas i alla kommuner, säger Mikael Damberg och påpekar att kostnaderna är marginella för kommunerna.

Helsingborg är en av de kommuner som var tidigt ute med fritt wifi på utvalda ställen, inklusive skolor och andra offentliga byggnader men också vissa parker och torg. Nässjö har också kommit igång så att man kan surfa gratis med sina smartphones på Stortorget och längs gågatan.

I Stockholm förs diskussioner, men i Malmö är det redan klart att man släpper på det trådlösa redan i höst. Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tvekar inte.

– Tekniskt är det enkelt och för mig var det också ett enkelt beslut som kostar 1,5-2 miljoner. Vi vill kommunicera med invånarna via olika e-tjänster och då måste de kunna vara uppkopplade, säger hon.

Annons
Annons
X

S vill ha gratis wifi i alla kommuner.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X