Annons
X
Annons
X

S vill ha förlängd föräldraledighet

Förlängd föräldraförsäkring med en månad ska ge mer ”vardagstid” med barnen. Den reformen lanserar nu ­socialdemokraterna, som vill att de nya dagarna enbart ska kunna tas ut när föräldrarna har börjat jobba igen.

Den första juli får landets kommuner rätt att införa ett vårdnadsbidrag. Det innebär maximalt 3000 kronor skattefritt i måna­den för barn mellan ett och tre år. Villkoret är att föräldrarna inte utnyttjar offentligt finan­sierad barnomsorg på heltid.

– Vi gör det här för att vi tror att det är bra för barnen, sade social­minister Göran Hägglund (kd) när förslaget presenterades.

Socialdemokraterna är hårda motståndare till reformen, och partiledaren Mona Sahlin har klargjort att vårdnadsbidraget slopas om det blir maktskifte 2010. ”Vi tolererar inte regeringens avvikelser från arbetslinjen”, motiverar hon.
**
– Vårdnadsbidraget är förhatligt** och förkastligt, men det appellerar ändå till en känsla hos föräldrar, att man vill ha mer vardagstid med barnen. Vi har funderat på hur vi kan möta det i praktiken, säger Veronica Palm (s), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott och partiets familjepolitiska talesperson.

Annons
X

Hon leder det pågående arbetet med att utforma socialdemokraternas nya familjepolitik. I en rapport som offentliggörs på tisdag föreslår gruppen att föräldraförsäkringen byggs ut med ett nytt inslag: ”vardag-med-barn-tid”. Tanken är att dagens 13 sjukpenninggrundande månader ska utökas med ytterligare en månad, där hälften av tiden är öronmärkt för mamman och hälften för pappan. Men de nya dagarna ska bara kunna tas ut efter avslutad föräldraledighet.

– Det som behövs är mer vardagstid efter det första småbarnsåret. Det är då man inte riktigt får livet att gå ihop, och vi ska för­söka hitta ett system för det här, säger Veronica Palm.
**
Den extra månaden,** som kostar statskassan 1,5–2 miljarder kronor, ska exempelvis kunna användas till att förlänga semestern, vara ledig på klämdagar, sluta ­tidigt på fredagar eller följa med till förskolan. Eftersom dagarna kvoteras kommer barnen att få tillbringa mer tid även med sin pappa, hoppas Veronica Palm.

– Det här är också ett sätt att främja arbetslinjen hos småbarnsföräldrar. Regeringen har ju med vårdnadsbidraget valt en annan väg, att dra människor ifrån arbetsmarknaden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Föräldrapenningen kan idag tas ut tills barnet har fyllt åtta år eller slutat första klass. Men långt ifrån alla vuxna har möjlighet att spara dagar, förklarar hon.

  – Det är ett problem att alldeles för många snabbt tvingas utnyttja hela sin föräldraledighet, framför allt de som har det tufft ekonomiskt. Istället måste de ta sina sista semesterdagar när det är stängt på dagis, säger Veronica Palm.

  Ansvarige ministern Göran Hägglund konstaterar att oppositionspartierna står långt ifrån varandra på familjepolitikens område.

  – Ett parti vill tvångsdela föräldraförsäkringen, ett annat införa någon form av lightversion av vårdnadsbidrag och ett tredje en ofinansierad kvoterad extramånad i föräldraförsäkringen. För den enskilde föräldern är det omöjligt att avgöra vilka ingredienser som ingår i oppositionens familje­politiska soppa.

  Det enda som förenar den rödgröna trion är ”bristen på valfrihet”, enligt socialministern.

  – Föräldrarnas val ska regleras, styras och kvoteras. Vi kristdemokrater tror att vuxna människor som väljer att bilda familj också kan fatta egna beslut om hur livspusslet ska organiseras, utan att staten alltid ska bestämma vem som ska vara ledig hur mycket och vilken dag.

  Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann tycker att det är ”spännande” att socialdemokraterna börjar formulera en ny familje­politik.

  – Syftet med det här förslaget är gott. Men det kostar pengar. Det är viktigt att det inte tränger undan möjligheten att göra satsningar på att utveckla kvaliteten i välfärden.

  Vänsterpartiledaren Lars Ohly välkomnar att även socialdemokraterna vill bygga ut föräldraförsäkringen.

  – Men jag förstår inte riktigt varför man inte bara kan förlänga den ursprungliga föräldraledigheten med en månad, så att föräldrarna kan välja när de vill vara hemma.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X