Annons
X
Annons
X

S vill granska upphandling

Socialdemokraterna i Stockholmslandstinget kräver en oberoende granskning av vårdupphandlingen av S:t Görans sjukhus. Men landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) tillbakavisar kritiken.

I förra veckan vann Capio den historiska upphandlingen av S:t Görans sjukhus. Det riskkapitalägda bolaget får fortsätta driva verksamheten de närmaste nio åren, i pengar värt 12 miljarder.

Upphandlingen har skett under sekretess, men nu finns flera uppgifter om att anbudsgivarna inte haft samma information.

Stanley Brodén, vd för utmanaren Aleris, har i SvD påpekat att han inte haft tillgång till den information som krävs för att kunna lägga ett heltäckande anbud. Han fick aldrig svar på en lista med 15–20 frågor från landstinget.

Annons
X

–Vi står fast vid att vi inte tänker överklaga upphandlingen trots att det kommit fram uppgifter som gör att man misstänker att landstinget och Capio haft en dialog under processens gång, säger han.

Andra uppgifter gör gällande att problemen under upphandlingen var så allvarliga att landstinget hotade med att ta tillbaka sjukhuset i egen regi om inte Capio lämnade ut fakta om verksamheten. Dessutom ska Filippa Reinfeldt haft möten med Capio, enligt
Dagens Nyheter.

–Jag har inte haft någon dialog med Capio under upphandlingens gång. Däremot fick vi reda på att det var svårt att få ut information från Capio, men det blev bättre och min uppfattning är att anbudsgivarna behandlats lika, säger Filippa Reinfeldt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Dag Larsson (S) anser att allt pekar på stora brister i likabehandlingen av anbudsgivarna:

  –Vi vill se en oberoende granskning och att landstingsrevisorerna synar vad som hänt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X