Annons
X
Annons
X

S vill göra gymnasiet obligatoriskt

Socialdemokraterna vill ha obligatorisk gymnasieskola och skolplikt upp till 18 år.

Av TT
(uppdaterad)

Ett ambitiöst men realistiskt steg, anser partiordförande Stefan Löfven. ”Ett gigantiskt luftslott”, kontrar utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Gymnasieutbildning är i dag en förutsättning för att unga ska klara sig på arbetsmarknaden, skriver Löfven och partiets utbildningspolitiske talesman Ibrahim Baylan på Dagens Nyheters debattsida.

Enligt Stefan Löfven är ungdomsarbetslösheten en social bomb.

Annons
X

– Utan gymnasieutbildning kommer du bara längre och längre från arbetsmarknaden, säger han.

Socialdemokraternas utvidgade skolplikt gäller tills 18 år och alltså inte hela gymnasieutbildningen.

Men enligt Löfven är det mindre risk att eleverna hoppar av det sista året.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ansvaret för att skoltrötta elever verkligen går klart utbildningen måste ligga på kommunerna och skolorna, anser han.

  – Barn som får förväntningar på sig och rätt stöd kommer mycket längre än barn som inte har några förväntningar på sig. Det håller inte att curla ungdomar rakt in i arbetslöshet, säger Löfven.

  S anser att det ska finnas en möjlighet till dispens från den obligatoriska gymnasieskolan för den som har mycket goda skäl.

  Exakt hur skolplikten ska fungera på gymnasiet, med snart myndiga elever, har partiet inte funderat klart kring.

  Utbildningsminister Jan Björklund avfärdar S-förslaget som ”ett gigantiskt luftslott”.

  – Problemet är att tiotusentals ungdomar varje år hoppar av gymnasiet. En studentexamen kräver hårt arbete och studiemotivation, men man kan inte lagstifta fram motivation.

  – Socialdemokraterna är desperata för att de inte har något eget att komma med inom utbildningspolitiken, säger han till TT.

  Björklund påpekar att Socialdemokraterna tidigare krävt att alla gymnasieutbildningar, inklusive yrkesutbildningarna, ska ge högskolebehörighet. Regeringen vill att det ska vara valfritt.

  – När man nu dessutom kräver att alla ska läsa en treårig utbildning innebär det att Sverige blir det första landet i världshistorien som kräver att alla måste bli universitetskompetenta. Det är en så total verklighetsflykt att man tar sig för pannan.

  Tomas Tobé (M), ordförande i utbildningsutskottet, tycker att Stefan Löfven borde ge besked i de ”centrala skolfrågorna”.

  – I hans regeringsunderlag skulle Vänsterpartiet och Miljöpartiet ingå, och då bör han ge besked om det blir färre betyg, förbud mot läxor och om friskolor ska stängas. Det är de centrala frågorna, inte om vi behöver öka andelen gymnasieelever från 99 till 100 procent, säger Tobé.

  – Vi noterar att Socialdemokraterna gör olika typer av skolutspel men aldrig vill tala om på vilket sätt de ska kunna genomföras.

  I debattartikeln hävdas att regeringen skär ner anslagen till gymnasieskolan med över 2 miljarder kronor mellan 2012 och 2014. Siffertrixande, enligt Björklund.

  – Den här regeringen ger i år ungefär 6 miljarder mer till skolväsendet än vad Baylan gjorde 2006 när han var skolminister. De har valt ut en post som minskar, men det finns andra poster som kompenserar för det.

  Sveriges Elevkårer stödjer inte tanken på obligatoriska gymnasiestudier.

  – Vi värnar om att gymnasiet ska vara frivilligt. Det betonar elevernas egna ansvar och visar att gymnasiet skiljer sig från grundskolan, säger ordförande Mattias Hallberg.

  Så gott som alla tonåringar börjar på gymnasieskolan. Men drygt två av tio får aldrig ett slutbetyg. Och ungefär en av tio kommer inte ens till det tredje och avslutande gymnasieåret. I en årskull på 100 000 elever motsvarar det alltså 10 000 elever.

  – Bekymret är i första hand de som bara kommer till årskurs ett eller två. Har man väl gått det tredje studieåret är man i alla fall anställningsbar, säger Skolverkets Sven Sundin, som analyserat ofullständiga gymnasiestudier.

  I en rapport från 2008 konstaterar Skolverket att elevernas socioekonomiska bakgrund har stort genomslag. Elever med lågutbildade föräldrar och invandrarbakgrund löper större risk att inte fullfölja gymnasieskolan.

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X