Annons
X
Annons
X

S vill förbjuda friskolor be om frivilliga bidrag

Skärp lagen så det blir förbjudet för skolor att uppmana föräldrarna att betala frivilliga avgifter. Det kräver socialdemokraterna efter SvD:s artikel igår om de ekonomiska bidragen till friskolor.

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Marie Granlund är skarpt kritisk mot att en del friskolor ber föräldrarna om pengar.

–Det är helt förkastligt. Svensk skola ska inte kosta något, säger hon.

Marie Granlund tror att trycket på föräldrar att betala blir så hårt att bidragen uppfattas som obligatoriska. Hon anser därför att Skolverket bör se till att skolorna slutar uppmana föräldrarna att ge bidrag. Om det visar sig vara omöjligt med nuvarande regler vill Marie Granlund skärpa skollagen:

Annons
X

–I så fall kräver vi att den borgerliga regeringen ändrar lagen så att detta blir förbjudet. Gör de inte det kommer vi socialdemokrater att ta initiativ för ändra skollagen.

Även vänsterpartiet kräver en lagändring. V:s skolpolitiska talesperson Rossana Dinamarca menar att frivilliga bidrag leder till att barn vars föräldrar inte har råd att betala i praktiken stängs ute från skolorna.

–Det är helt absurt. Om detta inte redan är olagligt så ska det definitivt förbjudas, säger Dinamarca.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Utbildningsminister Jan Björklund (fp) ville igår inte kommentera frågan om de frivilliga avgifterna, med hänvisning till att han som minister inte ska lägga sig i enskilda ärenden.

  –Lagen är redan idag tydlig med att skolan ska vara avgiftsfri, säger Jan Björklunds pressekreterare Anna Neuman.

  Utbildningsutskottets ordförande Ulrika Carlsson (c) tycker att skollagen är bra som den är.

  –I dagsläget ser jag inget skäl till att skärpa lagen, säger hon.

  Som SvD berättade igår rekommenderar Carlssons skola på Östermalm föräldrarna att betala 3500 kronor per elev och termin. Bidraget är frivilligt, men en förälder som fram tills nyligen hade barn på skolan menar att skolledningen trycker på för att så många som möjligt ska betala, bland annat genom att skicka ut påminnelser.

  –Skolan bedriver en hetsjakt mot föräldrar som inte betalar, säger föräldern som vill vara anonym.

  Rektor Pia Lindberg förnekar att skolledningen skulle utöva påtryckningar. Hon förklarar att en påminnelse om bidraget skickades till föräldrarna i höstas:

  –Påminnelsen är formulerad i vänlig anda och det står med stora svarta bokstäver att det är frivilligt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X