X
Annons
X

S: Vårdvalet blir ett hot mot välfärden

Vårdvalskostnaderna fortsätter att skena. Årsredovisningen för 2015 visar på ökningar runt 10 procent för ett antal vårdval. Stockholm behöver en sjukvårds­politik som utgår från patientens behov – inte från etableringsfrihet för privata vårdbolag, skriver Erika Ullberg (S) och Dag Larsson (S).

Moderaterna har styrt Stockholms läns landsting i nästan tio år. ­Under våren har vi flera gånger sett hur deras hantering av ­hälso- och sjukvården håller på att bli ett hot mot vår gemensamma välfärd. Problemen märks särskilt inom de så kallade vårdvalen, som i praktiken inneburit privatiseringar genom etableringsfrihet, och fri dragningsrätt på skattemedel, för privata vårdbolag.

I januari meddelades att BB Sophia kommer att stänga då dess verksamhet inom Vårdval förlossning gått med stora förluster. Landstingsmoderaternas experimenterande har därmed ställt förlossningsvården i Stockholm inför en kapacitetskris. Samma månad rekommenderade den av allians­regeringen tillsatte utredaren Göran Stiernstedt att vården av de mest sjuka äldre patienterna ska undan­tas från vårdvalssystemet. Tvärt emot rådet går landstingsmoderaterna nu vidare med att in­föra vårdval inom geriatrisk vård.

Erika Ullberg (S) och Dag Larsson (S).

Foto: Magnus Selander, Pressbild Bild 1 av 2

Kostnadsökningarna innebär att pengar måste tas från den vård som landstinget ­bedriver i egen regi, skriver författarna.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X