Annons
X
Annons
X

S vallöfte: Barn ska få läkarvård hemma

I dag presenterar socialdemokraterna i Stockholms läns landsting ett av sina främsta vallöften: jourläkarbilar för barn. Under nätter och helger ska det finnas ett antal läkarbilar runtom i länet med barnläkare som besöker patienterna i hemmet.

(uppdaterad)

– Vi vill utveckla barnsjukvården och tror att det här kommer ge ökad trygghet för barnen, säger Erika Ullberg, landstingsrådkandidat.

Systemet med hembesök har funnits tidigare men nu vill S att det återinförs.

Tanken är att de barn som behöver vård, men inte är så sjuka att de behöver akutsjukvård, ska få besök av läkare hemma. Enligt förslaget ska föräldern först kontakta Vårdguiden och tala med en sjuksköterska som bedömer hur allvarligt läget är. Anses det vara ”lättakut” kontaktas jourläkarbilen.

Annons
X

–För ett litet barn kan enbart resan till akuten och att komma till den miljön kan vara oroande. Det här tror jag kan bli en utveckling av barnsjukvården, med mer flexibilitet, säger Erika Ullberg.

Som exempel på när hembesök kan vara aktuellt nämner hon misstänkt öroninflammation, där barnet har värk och feber och behöver undersökas av läkare.

Jourläkarbilarna ska vara i tjänst när BVC och vårdcentraler är stängda och akuten är det enda alternativet.

–Man ska inte behöva väcka syskon och ta med sig hela familjen till akuten. Det kan vara tufft inte minst för ensamstående. För många föräldrar är det en jättestor fråga. Hur ska vi transportera oss till akuten och vem ska ta hand om syskonen, säger Erika Ullberg.

Vad kostar förslaget?

–Jag räknar med att det är en reform som kommer kosta en del, åtminstone initialt. Vi har avsatt 100 miljoner mer i vår budget för att kunna satsa på barnsjukvården varav det här är en viktig del.

Kommer det att minska köerna på akuten?

–Jag vågar inte lova att det blir en omedelbar effekt, det krävs nog fler saker för att komma tillrätta med köproblemen. Men jag utesluter inte förstås att om det här blir populärt kan det bli mindre väntetid för de som behöver besöka akuten.

Exakt hur organisationen med jourläkarbilar skulle se ut är inte klart. Enligt Erika Ullberg kan det röra sig om fem stationer vid olika närsjukhus där bilarna utgår ifrån. Antalet läkare vid varje station beror på hur behovet ser ut. Hur snart det nya systemet skulle kunna träda i kraft är heller inte klart.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X