S-väljare struntar i olaglig registrering

Under strecket
Publicerad
Annons

lördagsanalys | Sanningskommissionen
anders jonsson är reporter på Svenska Dagbladet och skriver varje lördag en politisk analys. Tidigare analyser finns på svd.se/val.
Varje gång jag tar på mig en liten röd mössa som det står Bergslagsleden på tänker jag på IB och den förre statsministern Ingvar Carlsson. Jag fick mössan valrörelsen 1991 när partistrategerna hade tänkt sig trevliga valreportage om den naturintresserade Carlssons vandring i Kilsbergen utanför Örebro.
Därav blev intet. I Blankhult suckade statsministern tungt över den rökta laxöringen när han i stort sett inte fick göra annat än svara på frågor om IB och den hemliga åsiktsregistrering som socialdemokraterna skulle ha ägnat sig åt. Carlsson nekade gång på gång.
Valet 1998 var det dags igen. Några få statsråd i semesterregeringen offentliggjorde neutralitetskommissionens förhör med den förre IB-chefen Birger Elmér där han talade om att 22 000 socialdemokratiska arbetsplatsombud arbetat åt IB.

Efter samråd med statsminister Göran Persson
försökte den förre socialdemokratiske partisekreteraren Sten Andersson lägga tillrätta. För första gången erkände en ledande socialdemokrat att IB och socialdemokraterna varit intimt förknippade.
Men i stället för att städa undan IB från valrörelsen ledde det bara till ännu större uppmärksamhet. Efter valet bestämde sig partiledningen därför att det fick vara nog. Partiets vitbok om IB som beslutats flera år tidigare skulle nu skrivas. Efter ett tag tillsatte också regeringen säkerhetstjänstkommissionen.
Den nya partiledningen med Göran Persson i spetsen ville helt enkelt städa bordet och en gång för alla bli av med oket från den kommunistjakt som de äldre partikamraterna ägnat sig åt på 1950-, 1960- och 1970-talen.
Nu är det gjort. Och även om det kan ses som en brist att kommissionens beskrivning av just IB till stora delar bygger på socialdemokraternas egen vitbok kan ingen längre tveka om vad som varit. Kommissionens officiella historieskrivning är oförblommerat rak.
Det framgår med all önskvärd
tydlighet att IB arbetade i tandem med socialdemokraterna. Information från partiets arbetsplatsombud om kommunistiska arbetskamrater hamnade hos militären samtidigt som partikansliet fick hemliga uppgifter från militären som socialdemokraterna annars inte skulle ha fått. Enligt säkerhetstjänstkommissionen rörde ”en inte obetydlig del” av IB:s inrikesverksamhet ”rent partipolitiska förhållanden där anknytningen till säkerhetshotande verksamhet är oklar”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons