S-valarbetare åtalas för valfusk

Två socialdemokratiska valarbetare åtalades i går för att ha fuskat vid valet förra året. De gamla på ett äldreboende fick vid ett valmöte rösta via ombud i strid mot reglerna. Bara socialdemokratiska röstsedlar fanns tillgängliga.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 5 september i fjol hölls ett socialdemokratiskt valmöte på äldreboendet Skolörten i Hässelby. Mötet slutade med att några röstade med valarbetarna som ombud. Det var bara möjligt att rösta på socialdemokraterna och deltagarna uppmanades att rösta på det partiet. Enligt vice överåklagare Mats Åhlund får ombudsröstning över huvud taget inte arrangeras på det sätt som har gjorts. Buden måste vara närstående till de röstande. Dessutom har valarbetarna intygat att de gamla inte kunde närvara vid en formell poströstning på äldreboendet som skulle ske tre dagar senare. - Kunde de rösta den 5 september måste de ha kunnat rösta den 8 september också, säger Åhlund.

De båda männen, 56 och 57 år gamla, misstänks för otillbörligt verkande vid röstning eller osant intygande. Brotten kan ge böter eller maximalt sex månaders fängelse. Åklagaren hävdar att de åtalades avsikt att påverka röstresultatet är bevisad eftersom det var ett socialdemokratiskt valmöte. Valarbetarna nekar till brott. De medger att de gjort vissa formella fel men förnekar att deras syfte var att fuska. - Detta är en politisk häxprocess. Det är så löjligt att det inte är klokt, säger 56-åringen till SvD. Mannen berättar att han först försökt avstyra röstningen, men sedan flera av de gamla bett att få rösta ändå gått med på det. Av en tjänsteman på Posten fick han beskedet att det var i sin ordning att göra på det sättet. Oppositionsborgarrådet Kristina Axén Olin (m) menar att valarbetarna måste ha vetat att de bröt mot lagen. - Det är klart att de visste. De är en del i en sjuk socialdemokratisk kultur som bara går ut på att få makt, säger hon. Tomas Rudin (s), sekreterare i Stockholms arbetarekommun håller inte alls med, utan säger så här till TT: - Det är trams. Att sammanblanda detta med en politisk retorik tror jag är väldigt olyckligt.

Annons
Annons
Annons