Annons
X
Annons
X

”S tror att friskolor är roten till allt ont”

Friskolorna kommer att bli en av de stora frågorna på S-kongressen. Men låt oss diskutera den kommunala skolans utveckling i stället, skriver moderaterna Mats Gerdau och Maria Stockhaus.

Det är nog ingen vild gissning att tro att skolpolitiken blir en av de stora stridsfrågorna på Socialdemokraternas kongress nu i veckan. Förra S-kongressen vred skolpolitiken åt vänster med krav på att betygen ska bort och den stoppade Göran Perssons försök att införa nationella prov.

En genomgång av handlingarna till S-kongressen visar att de tyvärr inte har så mycket nytt att komma med nu heller. Den som söker svar på vad Socialdemokraterna vill göra med skolan nästa mandatperiod finner väldigt få. De accepterar en hel del av det vi nu genomför men de egna och nya framtidsförslagen saknas.

Väljarna vore betjänta av att två framåtsyftande och nytänkande alternativ står mot varandra i valet. På Moderaternas partistämma i augusti diskuterade vi IT som ett sätt att förnya skolan. Vi vill ha in mer pedagogik och lärande i förskolan. Vi vill att eleverna får mer undervisning och vi slog fast att vi vill ha en tidigare, men mer flexibel skolstart. Men vad vill Socialdemokraterna?

Annons
X

Det omfattande rådslaget verkar mest ha varit ett PR-jippo och ingen ärligt menad omprövning. Det enda som egentligen återstår när man skalat av det vi nu håller på att genomföra (t ex betyg och nationella prov tidigare, omfattande lärarfortbildning, skärpt inspektion och mer ledarskap för rektorerna) är motstånd mot friskolor.

Hälften av de 121 skolmotionerna till kongressen handlar om friskolor, att det ska bli svårare att starta, förbud mot vinst och mot religiösa och etniska friskolor, skärpta regler och i vissa fall helst att alla friskolor ska försvinna. Samma mönster går igen i riksdagen, där friskolor är den enskilt dominerande skolpolitiska frågan i årets motioner och även här handlar det om att förbjuda och försvåra. Aldrig om att bejaka något nytt, att stimulera mångfald eller säkra kvaliteten. Var tredje socialdemokratisk riksdagsledamot har väckt en enskild motion i friskolefientlig anda i år, fler än någonsin tidigare.

Även partistyrelsens ”Riktlinjer för politiken” andas samma misstro, om än mer inlindat. Partistyrelsen vill göra det svårare att starta nya friskolor. Uppenbarligen anser de inte att dagens möjligheter att överklaga och på så sätt fördröja starten i flera år är tillräcklig.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I kommunerna möter friskolorna en verklighet som är orättvis ersättning, negativa attityder och överklaganden. Säg den socialdemokrat som välkomnar nya alternativ?!

  Det är något väldigt konstigt att ett parti som säger sig bejaka valfrihet ägnar ett sådant enormt intresse åt friskolorna och argumenterar som om de vore roten till allt ont i skolan. Det är inte friskt. Hur kan man på allvar tro att detta leder till en bättre skola? Ingenstans finns en sansad röst för valfrihet.

  Låt oss se sanningen. Friskolorna utgör en liten, liten del av den svenska skolan. I 56 kommuner går 0 procent av eleverna i friskolor. I 103 kommuner går max 5 procent av eleverna i friskolor. 69 av de 75 miljarder kronor som grundskolan kostar går till de kommunala skolorna. Det finns ingen rim och reson i detta motstånd.

  Vi har inget emot att nästa valrörelse handlar om valfrihet och friskolor, vi vet att det långt in i de Socialdemokratiska leden finns en önskan att kunna välja skola åt sina barn. Men valfrihetsdebatten känns lite nattstånden. Vi hoppas att få diskutera den kommunala skolans utveckling i stället. Den är så mycket viktigare, där går 9 av 10 elever.

  Friskolor är självklart ingen lösning på skolans problem. Det fanns en tid när en del moderater trodde det, men det var länge sedan. Det viktiga är valfriheten, att människor hittar en skola som passar. Vårt fokus ligger på att förbättra den kommunala skolan, inte på att motarbeta alternativen. Varje skola måste förtjäna sina elever och det gör man genom att erbjuda en riktigt bra och modern undervisning som ger slitstarka och användbara kunskaper.

  Att leka Följa John med oss och gräva ned sig i unket friskolemotstånd duger inte.

  MATS GERDAU (M)

  riksdagsledamot

  MARIA STOCKHAUS (M)

  kommunalråd

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X