Annons
X
Annons
X

S-toppar utnyttjar rut-avdrag

Den rödgröna oppositionen vill avskaffa rut-avdraget - samtidigt som flera ledande socialdemokratiska politiker själva utnyttjar avdraget.

Av TT
(uppdaterad)
Yla Johansson, Leif Pagrotsky, Göran Persson och Björn von Sydow - alla har de utnyttjat rutavdraget.
Yla Johansson, Leif Pagrotsky, Göran Persson och Björn von Sydow - alla har de utnyttjat rutavdraget. Foto: SCANPIX

Ylva Johansson och maken Erik Åsbrink (S), tidigare finansminister, köpte hushållstjänster för närmare 50 000 kronor under 2008, visar en granskning som tidningen Aftonbladet gjort. Men de är inte ensamma om det. Andra ledande S-politiker som nyttjat rutavdraget är bland andra tidigare kulturministern Leif Pagrotsky, tidigare utrikesministern Jan Eliasson och förre statsministern Göran Persson, partiets valgeneral Bo Krogvig samt riksdagsledamoten, tillika tidigare talmannen Björn von Sydow.

– När det visar sig att toppsocialdemokrater använder dem finns risk för att rättviseargumentet faller tillbaka på partiet och man framstår som en del av överheten/överklassen, vilket man inte vill. Det blir ett politiskt problem, säger professor Ulf Bjereld, som är medlem av den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen.

S-ledaren Mona Sahlin har kritiserat rut-avdraget för att det främst utnyttjas av några få som redan har det gott ställt, men försvarar sina partikollegor rätt att utnyttja avdraget.

Annons
X

– Det finns och då ska det vara öppet för alla som tycker att man har råd att utnyttja det. Jag har ingen moralisk synpunkt oavsett vem som använder det. Alla ska kunna utnyttja alla delar utan att det blir en moralisk debatt, säger S-ledaren Mona Sahlin.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tycker att det är bra att även s-toppar använder sig av skatterabatten, även om de vill avskaffa den.

– Eftersom jag tror på reformen så pekar jag inte finger åt dem som använder den. Jag tycker att det i grunden är bra och hoppas att det sätt på vilket vi sänkt priset som gör att en svart marknad blir vit, också gör att bredare grupper har råd att utnyttja den.

En majoritet av svenska folket - 66 procent - vill ha kvar avdraget för hushållsnära tjänster, enligt en undersökning som Novus Opinion och Svenskt Näringsliv gjort. I undersökningen tillfrågades 1 000 personer.

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Yla Johansson, Leif Pagrotsky, Göran Persson och Björn von Sydow - alla har de utnyttjat rutavdraget.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X