Annons
X
Annons
X

S-topp i blåsväder efter SD-uttalande

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin har hamnat i blåsväder efter ett uttalande om att Socialdemokraterna varit före Sverigedemokraterna med att vilja begränsa arbetskraftsinvandringen. Kritiker menar att Ahlin verkar stolt över att tävla med SD:s politik.

Ahlin säger till SvD att journalister felaktigt har bidragit till en bild av att S har samma politik som SD.

– SD vill inte ha arbetskraftsinvandring. Det vill vi, men vi vill stärka kollektivavtalet, säger han.

Urban Ahlin (S).
Urban Ahlin (S). Foto: ROGER VIKSTRÖM/SCANPIX

P4 Skaraborg har låtit Novus göra en opinionsundersökning som visar att ungefär var femte skaraborgare tycker att Sverigedemokraterna har den bästa integrations- och invandringspolitiken. Nästan lika många gillar Socialdemokraternas politik på området.

När riksdagsledamoten Urban Ahlin, som är invald på mandat från Västra Götalands läns östra, blev ombedd att förklara varför dessa två partier bedöms som bäst, förklarar han det med att även Socialdemokraterna vill begränsa arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU.

– Jag tror att väljarna har noterat att vi socialdemokrater tycker att man ser över om det inte finns möjlighet för någon av de som redan finns i Sverige får de jobben, innan man går utanför Europas gränser, säger Urban Ahlin till P4 Skaraborg och fortsätter:

Annons
X

– Vi hade den politiken innan Sverigedemokraterna ens fanns, sade utrikesministerkandidaten Urban Ahlin i intervjun.

Uttalandet har lett till en våg av kritik i sociala medier, främst från borgerliga politiker och debattörer. Kritikerna menar att Urban Ahlin försöker tävla med SD om vem som är mest kritisk till arbetskraftsinvandring. På Twitter skriver exempelvis integrationsminister Erik Ullenhag (FP):

”Förutsätter att S partiledning tar avstånd från Urban Ahlin när han vill tävla med SD om att begränsa invandring.”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Av riksdagspartierna är SD och S de mest invandringsfientliga. Urban Ahlin (S) är stolt över det”, skriver Alex Voronov, politisk redaktör på Eskilstuna-Kuriren (liberal).

  Moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson fyller i:

  ”S, SD och… V? Med draghjälp av LO. Urban Ahlin om likheten mellan S och SD”, skriver hon på Twitter och anspelar på den debatt om fackets inställning till arbetskraftsinvandring som fick ytterligare fart efter en artikel i SvD Näringsliv i förra veckan.

  I en debattartikel på Aftonbladet skriver M:s partisekreterare och Erik Bengtzboe och ordförande Moderata Ungdomsförbundet:

  ”Häromdagen uttryckte utrikesministerkandidaten Urban Ahlin stolt att S belönas av väljarna för att ha likadan invandringspolitik som Sverigedemokraterna. Därtill stoltserar han över att ha drivit denna anti-invandringslinje sen långt innan SD:s inträde i den svenska politiken. På Mona Sahlins tid hade det aldrig tolererats.”

  Urban Ahlin försöker skademinimera på Twitter genom en rad inlägg:

  ”Ser att några på twitter försöker utmåla mig som att ha samma politik som SD. Inget kan vara felaktigare.”

  ”Vi socialdemokrater har under hela EU-valrörelsen kampanjat för att svenska kollektivavtal ska gälla. För att hindra att folk utnyttjas.”

  ”Vi är tydliga med att arbetskraftsinvandring behövs i många branscher. Men vi vill sätta stopp för lönedumpning och ojusta villkor.”

  ”Tyvärr gav också SR/Skaraborgs artikel sken av att S och SD har samma politik. Inget kan vara felaktigare”, skriver Urban Ahlin.

  **Till SvD säger Ahlin **att han är frustrerad över hur det har blivit och menar att journalister felaktigt har gett en bild av att S skulle ha anpassat sig till SD.

  – Vi står upp för en generös flyktingpolitik. Det jag har förklarat är att vi vill ha tydligare regler gällande arbetskraftsinvandring. Vi vill ha kollektivavtalsenliga villkor och regler, säger han till SvD.

  Urban Ahlin säger att S inte har en liknande politik som SD gällande arbetskraftsinvandring, som SR:s reporter syftar till i radiointervjun. Han menar att S har drivit sin politik, en ansvarsfull sådan, långt innan SD fanns.

  – SD vill inte ha arbetskraftsinvandring. Det vill vi, men vi vill stärka kollektivavtalet, säger han till SvD.

  Annons
  Annons
  X

  Urban Ahlin (S).

  Foto: ROGER VIKSTRÖM/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X