Annons

S tar revansch på SD i kampen om LO-väljarna

Årstrenderna i SvD/Sifo: 2017 var året då Moderaterna kraschade men tog sig upp på nio och Socialdemokraterna tog revansch på SD i kampen om LO-väljarna. SvD summerar sex viktiga trender i årets väljarbarometrar.

Publicerad
Socialdemokraterna har satsat hårt på arbetare som flytt till SD. ”Trygghet i en ny tid” var parollen under S-kongressen och S slogan handlar om att svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas.
Socialdemokraterna har satsat hårt på arbetare som flytt till SD. ”Trygghet i en ny tid” var parollen under S-kongressen och S slogan handlar om att svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet

Sverigedemokraterna har länge försökt locka LO-medlemmar från Socialdemokraterna. Nu satsar partiet uttryckligen på LO-kvinnor – valsatsningen på vården är en del av detta.

Socialdemokraterna har satsat hårt på arbetare som flytt till SD. ”Trygghet i en ny tid” var parollen under S-kongressen och S slogan handlar om att svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet Bild 1 av 9

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har tagit fajten med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson om arbetarväljarna och LO-medlemmarna.

Foto: Björn Lindgren/TT Bild 2 av 9

Statsminister Stefan Löfven besöker järnverket Uddeholms AB i Hagfors i mars 2017.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 3 av 9

Tre månader har gått sedan Anna Kinberg Batra tvingades bort och Ulf Kristersson tog över vad som återigen är Sveriges klart näst största parti.

Foto: Yvonne Åsell Bild 4 av 9

Den dramatiska kurvan i opinionen för M under 2017.

Foto: Alexander Rauscher. Bild 5 av 9

M-ledaren Ulf Kristersson håller sitt jultal på Kulturhuset mitt i centrala Stockholm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 9

De röda Socialdemokraterna tar väljarna från de gröna miljöpartisterna. Här regeringskollegorna Ylva Johansson (S) och MP-språkröret Gustav Fridolin.

Foto: Tomas Oneborg Bild 7 av 9

Statsminister Stefan Löfven står och pratar med tre alliansledare.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 8 av 9

Ebba Busch Thor valdes för att hon ”går genom rutan”, men det har inte hjälpt det krisande partiet.

Bild 9 av 9
Annons
Annons
Annons