Annons
X
Annons
X

S tappar – M överlägset störst

Raset för Socialdemokraterna bekräftas nu även i
DN/Synovates väljarbarometer i oktober. Efter Juholtaffärerna har det stora oppositionspartiet tappat sex procentenheter till 28,1 procent medan Moderaterna fortsätter sin uppåtgående trend.

[object Object]
Håkan Juholt vid onsdagsförmiddagens presskonferens. Foto: SCANPIX

De senaste veckorna har SvD flera gånger kunnat visa på det utsatta läge som Socialdemokraterna hamnat i efter Håkan Juholts olika affärer med såväl hyresersättningar från riksdagen, märkliga turer om partiets skuggbudget och hanteringen av förslaget om temporära medborgarskap för invandrare som togs fram från Ilmar Reepalu (S) i Malmö. Från 35 procent i början av oktober till först 26,9 och sedan 25,5 procent i SvD/Sifo-mätningen för en knapp vecka sedan.

Det historiska raset har varit störst bland äldre utanför storstäderna som normalt är starka grupper och fästen för Socialdemokraterna. Även bland män och bland LO-medlemmar har tillbakagången varit kraftigast.

I stora drag visar Synovates oktobersiffror på en liknande utveckling. Här dominerar dock nedgången bland tjänstemän och TCO-anslutna och bland kvinnor som normalt är den större gruppen hos S-väljarna.

Annons
X

Övriga förändringar i Synovates mätning är inte statistiskt signifikanta. Ändå kan man se att Moderaterna fortsätter sin uppgående trend och är nu det överlägset största partiet med 34 procent.

Den borgerliga alliansen samlar 50 procents väljarstöd mot 43,9 för de rödgröna partierna. SD ligger still på fem procent.

Annons
Annons
X

Håkan Juholt vid onsdagsförmiddagens presskonferens.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X