Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: S-ras i ny Sifo: Vem lurade skjortan av vem?

Stefan Löfven vann regeringsmakten och statsministerposten, men nu kommer rekylen i form av en dramatisk väljarflykt. Så här långt förlorar Socialdemokraterna på det rödgröna samarbetet, medan Miljöpartiet växer kraftigt.

**Det saknas inte orsaker **för den som söker förklaringar till varför Socialdemokraterna hamnar 4,4 procentenheter under sitt valresultat i SvD/Sifos första väljarbarometer efter valet.

Sifo började mäta opinionen måndagen den 6 oktober, tre dagar efter att Stefan Löfven hade presenterat sin nya koalitionsregering med Miljöpartiet.

Det började redan tidigare, men veckorna därefter har varit ett formligt fyrverkeri av politiska besked och icke-besked om olika uppgörelser mellan S och MP, ibland kompletterade med Vänsterpartiet.

Annons
X

Socialdemokraternas strategi för att hantera ett antal antingen-eller-frågor har varit att konstruera olika förhandlingsmaskinerier, ur vilka det någon gång i framtiden ska trilla ut ett definitivt besked.

• Så är det med Bromma flygplats, där den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad har bestämt sig för en stängning, som dock inte kommer att förverkligas förrän en ”förhandlingsperson” utrett att det inte hotar jobb och tillväxt.

• Så är det med Förbifart Stockholm, som har lagts på is i väntan på att det kommer krav på omförhandling av finansieringen från Stockholms stad – som vill göra det – och från borgerligt styrda Stockholms läns landsting.

• Och kärnkraften ska stängas av – eller inte stängas av – som en följd av sänkta kostnader och skärpta säkerhetskrav.

Det här är centrala politiska frågor där Miljöpartiet och Socialdemokraterna har haft helt olika ingångsvärden, för att tala ”löfvenska”.

**För de grönas del **handlar det här om miljön och därmed partiets existensberättigande, och för många traditionella Socialdemokrater är det snudd på lika viktigt att inte stänga flygplatser eller kärnkraftverk om det slår mot arbetstillfällen och tillväxt.

Efter de här uppgörelserna har det kommit ut nöjda Socialdemokrater och glada Miljöpartister, övertygade om att man har lurat skjortan av de andra. Vem som har rätt visar sig någon gång i framtiden.

Det är kanske politiskt smart eftersom det möjliggör en rödgrön samexistens, men det har en uppenbar nackdel för särskilt Socialdemokraterna. Den handlingskraftiga regering som Stefan Löfven talade om före valet har inte materialiserats.

På alla de här punkterna syftar regeringens manövrerande i stället till att undvika handling, i alla fall i det korta perspektivet.

**Den största **väljarströmmen till Socialdemokraterna i det här valet kom från Moderaterna. Det är inte svårt att föreställa sig att flera av dessa blocköverskridare ogillar de här uppgörelserna. Särskilt som de tolkas på samma sätt av Miljöpartiet, de borgerliga partierna och näringslivet.

Uppgörelsen med Vänsterpartiet om vinster i välfärden var ungefär lika svårtolkad som de andra, men reaktionsmönstret var liknande: Vänsterpartiet jublade, de borgerliga rasade och från näringslivets tankesmedja Timbro utgick en tweet: ”Nu är det krig”.

Samma väljargrupp, vi kan kalla dem mittenväljare, kan förstås också reagera negativt på att Vänsterpartiet pressade Stefan Löfven börja höjningen av inkomstskatten vid en lägre inkomstnivå än vad Socialdemokraterna gick till val på.

Att S-väljare byter till de borgerliga är enligt Sifo tydligt i Stockholm, och där spelar Förbifarten och Brommafrågan naturligtvis större roll.

**De valvinnande **Sverigedemokraterna står still i den här mätningen. Inför valet underskattade Sifo – liksom flera andra mätinstitut – stödet för SD, men justerar nu urvalet i förhållande till det faktiska valresultatet.

Alliansen som helhet rör sig knappt heller, men det är förstås en framgång att se Socialdemokraterna förlora väljare – det är alltid ett strategiskt mål.

Och det här är den sämsta Sifonoteringen sedan Stefan Löfven blev S-ledare, och Socialdemokraternas försprång till Moderaterna är inte ens 2 procentenheter. Målet har varit att pressa Stefan Löfven till en vänstersväng han inte ville beskriva före valet, metoden har varit att avvisa samarbetsinviter.

**Men resultatet är inte **helt igenom lyckat ur ett alliansperspektiv, för den rödgröna sidan kompenserar sig för S-förlusterna med en kraftig uppgång för Miljöpartiet och en mer blygsam för Vänsterpartiet. Det är alltså många som röstade S i valet som i dag föredrar de partier som Socialdemokraterna samarbetar med. Kanske framstår V och MP helt enkelt som mer handlingskraftiga. Det är ju deras uttolkning av uppgörelserna – ”Stopp & stängning” – som de politiska motståndarna reagerar på.
 

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X