Annons
X
Annons
X

S-profiler: Sahlin en bra ledare

Mona Sahlin avgick idag. Nu hyllas hon som partiledare av flera S-profiler. Beslutet att avgå var ändå rätt, tycker de flesta.

Men LO-basen Wanja Lundby Wedin hade hoppats att hon skulle sitta kvar.

– Men vi måste respektera att hon gjorde den här bedömningen. Hon tyckte inte att det fanns ett tillräckligt starkt stöd, säger hon till SvD.se.

[object Object]
Mona Sahlin avgår som partiledare för Socialdemokraterna. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

LO-basen Wanja Lundby-Wedin fick veta att Sahlin hoppar av under mötet med verkställande utskottet som hölls innan mötet med distriktsorförandena idag. Hon beskriver mötet som ”ett öppet, repektfullt och förtroendeingivande samtal”.

– Jag beklagar att hon avgår. Hon är en bra ledare och en person med lång politisk erfarenhet som är en viktig tillgång i det skede partiet är i nu, säger Lundby-Wedin.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Blev du förvånad?

  Annons
  X

  – Både ja och nej. Jag hade hoppats att hon skulle vara kvar för jag tycker att vi har en bra upställning nu. Men turbulensen den senaste tiden har gjort att förutsättningarna har förändrats. När personfrågorna kommer i dagen och det blir en diskussion om det blir det ett svårt läge. Det handlar väldigt mycket om att hon måste kunna känna ett starkt stöd, säger Lundby-Wedin.

  Hon tycker att det är svårt att bedömma om avgången var det bästa för partiet. Hon menar att ingen tvingat bort Sahlin, utan att denne själv styrt över processen.

  Vad betyder det här för partiet?

  – Jag tror att på kort sikt är det klart att det inte är positivt. Men det här är en strak rörelse som kommer att förmå samla sig kring en öppen diskussion, och jag är ganska övertygad om att man kommer att komma fram till en lämplig ersättare. Även om jag inte kan säga vem det blir, säger Lundby-Wedin- SSU:s ordförande Jytte Guteland tycker att Mona Sahlin har varit en mycket bra partiordförande, men att hon varit det under en mycket svår tid för Socialdemokraterna.

  – Jag hade jättegärna sett att hon ledde förändringsarbetet framåt. Jag vill att partiet lyssnar till hennes uppmaning när hon säger det som vi i SSU också sagt; att valresultatet kräver något mer än att partiledaren avgår. Vi har testat det förr och det funkar inte. Svenska folket tittar på oss och de gillar inte vad de ser. De uppfattar oss som dåtid och inte framtid.

  – Vi måste få in nya färska idéer, säger hon.

  Guteland tycker att det är viktigt att partikongressen blir en framtidskongress, där ny politik formas, och inte en panikkongress.

  – Det är inte ”business as usual” som gäller på den här kongressen.

  Enligt henne är det alldeles för tidigt för att tala om efterträdare till Sahlin.

  – Jag förstår inte hur hon har orkat. Det hon varit med om har gått över gränsen för vad en människa klarar av, säger Malmös kommunalråd Ingmar Reepalu.

  Han tror att avgångsbeslutet var riktigt. Inte för att Sahlin varit en dålig ledare, men för att det blivit för mycket fokus på henne som person och Reepalu tror att enda sättet att vända trenden är att Sahlin avgår.

  – Vi måste ompröva vår politik rejält nu, och få fokus på det. Det finns massor av avgörande politiska frågor just nu, till exempel arbetslösheten, säger Reepalu.

  Han tror att den närmaste perioden i partiet kommer att bli kaotisk.

  – Nu handlar det om att distrikten måste samla ihop sig.

  Förre LO-basen Stig Malm tyckert inte att det var oväntat att hon hoppade av.

  – Det svåra är att se vem som kan ta över. Jag har ingen aning, säger han.

  Stig Malm beskriver Sahlin som en oerhört kompetent och duktig partiledare, men menar att det inte spelar någon roll om man inte får folket med sig.

  – Jag har mött till och med socialdemokraterna som säger att de är tveksamma till Sahlin. Hon har för mycket i bagaget.

  Han tycker att det var rätt av Sahlin att avgå.

  – Hon borde ha gjort det på valnatten, säger Malm.

  Förre S-ledaren Göran Persson vill inte ställa upp på en intervju, men genom hans presskontakt Mats Andersson lämnar han en kommentar:

  ”Det har varit en svår period för partiet och för Mona Sahlin. Jag har förståelse och respekt för hennes beslut. Nu måste vi titta framåt och ta nya tag.”, säger Persson.

  – Det är ett klokt beslut av henne. Det inger stor respekt att hon tar det, säger S-exministern Margareta Winberg.

  – Man förstod att hon gärna själv skulle vara kvar, men att hon förstod att det inte skulle vara en bra ide. Hon kände trycket och det var respektfullt mot partiet att hon fattade beslutet att avgå.

  Margareta Winberg säger att Mona Sahlin var en av de mest erfarna statsministerkandidater Sverige haft.

  – Och hon var modig och gjorde det ingen vågat göra innan henne: hon vågade inleda ett samarbete med två andra partier innan valdagen. Jag stödde henne i det. Men dessvärre visade det sig inte vara så klokt.

  Företrädaren Ingvar Carlsson vill inte alls kommentera Sahlins avgång.

  Annons
  Annons
  X

  Mona Sahlin avgår som partiledare för Socialdemokraterna.

  Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Bild 1 av 10

  Mona Sahlin anländer till valvakan på Tekniska museet efter valförlusten 2010.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 10

  Margot Wallström kramar om Mona Sahlin som just valts till ny partiledare för socialdemokraterna på en extrakongress 2007.

  Foto: JUREK HOLZER / SVD / SCANPIX Bild 3 av 10

  Dåvarande samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin tar emot de första siffrorna från vallokalsundersökningarna vid Socialdemokraternas valvaka på Norra Latin i Stockholm 2006.

  Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Bild 4 av 10

  Sahlin begär time-out till sin kanditatur till partiledarposten i socialdemokratiska partiet sedan hon anklagas för att ha använt sitt tjänstekreditkort på otillbörligt sätt 1995.

  Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 5 av 10

  Socialdemokraternas dåvarande partisekreterare Mona Sahlin tillsammans med statsministern Ingvar Carlsson 1993.

  Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / Bild 6 av 10

  Mona Sahlin på plats 65 i riksdagen 1986.

  Foto: SCANPIX Bild 7 av 10

  Riksdagsledamot Mona Sahlin samtalar med och vice statsminister Ingvar Carlsson i riksdagsfoajen 1984.

  Foto: RAGNHILD HAARSTAD / SCANPIX / Bild 8 av 10

  Mona Sahlin som riksdagsman 1982.

  Foto: BERTIL ERICSON Bild 9 av 10

  Socialdemokraternas före detta finansminister Gunnar Sträng hälsar på partikollegan Mona Sahlin som kom in i riksdagen 1982. Sträng och Sahlin var äldst respektive yngst i riksdagen

  Foto: TOMAS ONEBORG / SCANPIX / Bild 10 av 10
  Annons
  X
  Annons
  X