Annons
X
Annons
X

S prioriterar pensionärerna

Direkt efter en eventuell socialdemokratisk valseger ska ett första steg tas för att minska skillnaden i skatteuttag mellan pensionärerna och löntagare. Det lovade s-kongressen igår.

Efter den intensiva debatten om vinster i friskolor under fredagen så avverkade s-kongressen en lång rad ärenden i rask takt. En aviserad nattlig sittning om skattepolitiken var avklarad redan vid halvtio-tiden på kvällen. Samstämmigheten var stor bland ombuden. Om Socialdemokraterna vinner valet så ska ”ett rejält första steg” tas för att pensionärer inte ska betala mer i skatt än vanliga inkomstagare.

- Då börjar vi marschen mot att ta bort denna klyfta som har skapats mellan våra pensionärer och våra löntagare. Det är oacceptabelt. Vi ska ha bort den, sade den ekonomiske talesmannen Thomas Östros.

Ombudet Malte Lindborg från Skåne kallade det för ”återställande av en rättvis beskattning”, men hade hoppats på en tuffare skrivning från partistyrelsen.

Annons
X

– Jag har lovat Thomas Östros att inte upphöra med att jaga honom förrän vi har tagit bort den sista lilla biten. Men tack så mycket så länge, sade han.

Malte Lindborg och andra talare menade att Socialdemokraterna har mycket att vinna på tydliga löften till de äldre.

- Vi förlorade massor av pensionärsröster i förra valet. Dem kan vi ta tillbaka nu om vi sköter det här bra, trodde han.

Trots den stora enigheten protesterade några talare mot att partiet tänker återta förmögenhetsskatten.

– Vi måste satsa mera krut på att de som tjänar mycket också ska betala en högre skattesats. Men lösningen är inte ett återinförande av förmögenhetsskatten. Den är illegitim och den betraktas inte som rättvis av det stora folkflertalet. Där har vi nått vägs ände, sade Gabriel Wikström, Västmanland.

Men Thomas Östros var av motsatt uppfattning:

– Den behövs för att i någon mån dela bördorna under den tuffa period vi har framför oss.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X