S-politiker: Sjukvården i Stockholm är i fritt fall

Under sina tio år vid makten har det moderatledda landstingsstyret ständigt låtit sin privatiseringsagenda gå före nödvändiga satsningar på personal och vårdcentraler. Resultatet är en vårdkris som just nu tycks bli värre för varje vecka. Nu måste vårdens pengar gå till vården, skriver 25 ledande socialdemokrater i Stockholmsregionen.

Under strecket
Publicerad

Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson/TT
Annons

Sjukvården i Stockholm tycks vara i fritt fall. De senaste veckorna har larmrapporterna kommit allt tätare – från patienter som upplevt kaoset på akutmottagningarna, från anhöriga som tvingats se sina nära och kära vårdas i korridorer, från personal som trots hjälteinsatser känt att de inte räcker till. Väntetiderna på akuten har i vissa fall varit 40 timmar, bemanningen har måst lösas genom upprepade 12-timmarspass och nästan 600 vårdplatser var stängda under julledigheterna. Det är 250 fler än under samma tid förra året.

Tyvärr är vi inte förvånade. Den moderatledda alliansen har styrt Stockholms läns landsting i tio år. Det vi ser är helt enkelt resultatet av deras politik. Privatiseringar genom så kallade vårdval har tillåtits kosta hur mycket som helst vilket har tagit pengar från nödvändiga satsningar på personal och vårdcentraler. Vårdkonsumtionen i Stockholm är trettiofem procent högre än i de andra stora landstingen, utan att folkhälsan är nämnvärt bättre. Ledande experter beskriver vården i länet som höggradigt splittrad. Lägg därtill upphandlingar av strumpor för 6000 kronor paret, konsultnotor i hundramiljonersklassen och miljardfördyringar i prestigeprojektet Nya Karolinska Solna. Detta är det moderatledda landstingsstyrets ansvar. Krisen är deras verk. 

Annons
Annons
Annons