X
Annons
X

S-politiker häktades i Syrien

I drygt 30 timmar var den socialdemokratiske lokalpolitikern Novin Harsan från Stockholm fängslad av säkerhetspolisen i Syrien. Harsan, som är svensk medborgare, terroriserades och hotades av polisen. - De vet allt om oss kurder i Sverige, de sysslar med flyktingspionage, säger Novin Harsan.

Novin Harsan greps i onsdags mitt på dagen strax efter att hon färdats in i Syrien från staden Diyarbakir i östra Turkiet. Hon var på väg till sin födelsestad Amuda i nordvästra Syrien för att besöka sin allvarligt sjuka mor som låg på sin dödsbädd. - Mamma frågade ständigt efter mig och ett syskon mötte mig vid gränsen för att köra mig hem. De hade ringt till mig i Sverige och sagt: skynda dig, mamma väntar på dig. Men plötsligt greps hon av poliser. De tog hennes pass och förde henne till staden Al Hasakah. Under resan bönade och bad hon poliserna att de först skulle åka till Amuda så att hon fick se sin mamma en sista gång. - Bara fem minuter, sade jag. Men de vägrade. De ville heller inte säga varför jag gripits, vad jag hade gjort.

Novin Harsan blev riksbekant när hon drev en personvalskampanj i riksdagsvalet 1998, en kampanj som ledde till att hon utsattes för flera hot och till och med misshandlades. Att hennes politiska engagemang i Sverige spelade en roll för den syriska säkerhetspolisens agerande stod genast klart. - De visste allt om mig och om olika politiska aktiviteter bland kurder i Sverige. Dessa kunskaper har de skaffat sig genom agenter som finns i Sverige eller genom flyktingspionage, säger hon på en knastrig telefonlinje från Amuda.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X