Annons

S-politiker: Euron klarar krisen

EU-ledarna möts fredagen den 4/2 i Bryssel och försvaret av euron står på agendan. Men det är hög tid för eurons häcklare att öppna ögonen och se det större perspektivet. I en bred analys pekar alla fundamentala faktorer mot ett djupare valutasamarbete snarare än ett haveri. Det skriver de socialdemokratiska europaparlamentarikerna Göran Färm och Olle Ludvigsson.

Under strecket
Publicerad

När EU-ledarna möts i Bryssel (4/2) står försvaret av euron återigen på agendan. Av debattklimatet att döma är uppgiften omöjlig. Enligt de olyckskorpar som i mer än ett års tid kraxat fram undergångsprofetior har eurosamarbetet ingen framtid. En ström av förståsigpåare har tävlat i att döma ut den gemensamma valutan. Oftast har de helt korrekt identifierat eurokonstruktionens svaga punkter, men eftersom de samtidigt valt att konsekvent blunda för helheten har de hamnat snett i slutsatserna. Ser man till den större bilden talar allt för att euron kommer att överleva. Den är alldeles för viktig och positiv för den europeiska ekonomin för att det från politiskt håll skall kunna bli aktuellt att släppa taget.

Det är lätt att finna fem fel i undergångsprofeternas analyser. Ett första fel är att inte ta hänsyn till alla de fördelar som euron tveklöst visat sig ha. Handelseffekterna har varit överraskande positiva, konkurrensen har förbättrats markant och för företagen har det blivit klart lättare att göra affärer. Därtill har det kaos undvikits som tidigare så ofta uppstod när tiotals känsliga småvalutor skvalpade runt på en ryckig valutamarknad.

Annons
Annons
Annons