Annons
X
Annons
X

S-politiker åtalad för snattad whisky

Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) i Stockholm har åtalats för att ha snattat på Systembolaget. Politikern greps av väktare utanför butiken med en flaska whisky han inte betalat för, skriver
Aftonbladet. Nu berättar Tomas Rudin att orsaken till stölden är att han har alkoholproblem, och att han nu kommer att sjukskriva sig. ”Jag skäms så fruktansvärt för min alkoholism”, säger politikern.

Av SvD, TT
[object Object]
Tomas Rudin (S).

I lördags ska Tomas Rudin ha snattat en flaska whisky av märket Highland Park som kostar 502 kronor från Systembolaget i Farsta utanför Stockholm.

– Han valde ut whiskyn. Han gick sedan runt en hylla och satte sig på huk och förde in whiskyn innanför jackan, och under vänstra armen, säger en väktare i förhör om händelsen, enligt Aftonbladet.

Sedan tog Tomas Rudin, som är vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Stockholm, två flaskor alkoholfri dryck som han betalade för och gick. Utanför butiken konfronterades han av väktaren som tillkallade polis.

Annons
X

Tomas Rudin berättar nu för TT att han har alkoholproblem och att det är orsaken till att han gömde whiskyflaskan.

– Jag skäms så fruktansvärt för min alkoholism — det är svårt att säga det ordet — och jag kan inte leva med alla de här frågorna, att alla undrar, så det är lika bra att hugga huvudet av det här och försöka ta tag i det, säger Rudin.

Han kommer nu att sjukskriva sig och söka omedelbar hjälp för sina alkoholproblem.

– Jag höll upp i tio år och började sen dricka litet grann och tyckte att jag hade en balans, men nu är det uppenbart att det har spårat ur, säger Rudin.

– Jag ska nu ta tag i det här och försöka reda ut en hel del problem som är runt den här situationen som har uppstått.

Rudin säger att han har fått mycket stöd från partikamrater han varit i kontakt med, men kan inte svara på frågan om han har fortsatt politiskt förtroende.

– Hur det går vidare vet jag inte, det måste partiet ta ställning till, det kan jag själv inte ha någon åsikt om, säger Tomas Rudin.

Något annat besked hittills än att han måste ta tag i sina problem har han inte fått från partiet, säger han.

Det var ett misstag
Tomas Rudin

I stämningsansökan, som SvD tagit del av, skriver åklagaren: ”Tomas Rudin begick gärningen med uppsåt att stjäla”.

I förhör säger Tomas Rudin att han var stressad och glömde betala för whiskyflaskan, och enligt stämningsansökan förnekar han brott. Till Aftonbladet säger han att han kommer att ta på sig straffet, som kan bli böter.

– Jag har erkänt handlingen, att ha fört en vara genom kassan utan att betala, det var ett misstag, säger Tomas Rudin till tidningen.

Från socialdemokratiska partiet i Stockholm är man nu helt fokuserad på att stödja Tomas Rudin.

– Det viktiga nu är att Tomas får allt stöd han behöver för sin sjukdom som det här faktiskt handlar om. Det är väldigt svårt för en person att ta ett sådant här steg. Vi är nu helt inriktade på det och på Tomas hälsa, allt annat får anstå, säger Olle Burell, som är kommunsekreterare.

Rudin riskerar enligt Aftonbladet böter om han fälls. Förra året hade han en taxerad inkomst på 1 177 000 kronor.

Den whisky som Rudin enligt uppgift stulit är en tioårig Highland Park Ambassador's Choice som enligt Systembolagets beskrivning har en ”tydlig rökighet”. Det rör sig om en bland finsmakare populär single malt från Skottlands mer kända whiskydestillerier, Highland Park. Destilleriet, som ligger på Orkneyöarna, är Skottlands nordligaste.

SvD har sökt Tomas Rudin.

SvD.se och TT

Annons
Annons
X

Tomas Rudin (S).

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X