Annons

”S-planen visar förakt för svenska företagare”

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Emma-Sofia Olsson

Att Socialdemokraterna överväger ett förstatligande av privata företag visar på ett förakt mot svenska företagare och bristande förståelse för betydelsen av ett fritt näringsliv, skriver företrädare för de borgerliga studentförbunden.

Under strecket
Publicerad

I fredags rapporterade flera medier om att finansdepartementet utreder hur staten ska gå in som ägare i företag som drabbats ekonomiskt av coronakrisen. Förslaget som förbereds är en ”solvensstödsnämnd” och innebär att krisande företag ska kunna sälja aktier till staten, för att på så sätt få in pengar att betala sina löpande utgifter för och därigenom göra staten till delägare.

För vanliga inkomsttagare betraktas ens skatteinbetalningar som en försäkringspremie som gör det möjligt att lita på att staten erbjuder ett skyddsnät när oturen drabbar en. När nu coronakrisen hotar att slå många företagares livsverk i spillror är beskedet från regeringen att det livsuppehållande stödet man desperat behöver för överlevnad kommer med krav på att ge upp ägandet av det man skapat. Förslaget är inte bara skadligt för vårt välstånd utan också omoraliskt.

Annons
Annons
Annons