Annons
X
Annons
X

S på historiskt låg väljarnivå

Socialdemokraterna riskerar att göra ett historiskt dåligt val den 19 september. I dagens opinionsmätning från SvD/Sifo får partiet 28,7 procent av rösterna, vilket är det sämsta resultatet i en Sifo-mätning sedan mars 1997. Samtidigt står opinionen i stort sett still – trots valmanifest och utspel.

(uppdaterad)
Foto: SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

SVD/SIFO: RÖRELSERNA I OPINIONEN SMÅ MEN ALLIANSEN I FORTSATT ÖVERLÄGE

Varken utfrågningen av Mona Sahlin i SVT eller de rödgrönas valmanifest har lyckats vända trenden för Socialdemokraterna. I Sifos mätning för en vecka sedan fick partiet 30,8 procent av väljarstödet –nu är det nere på 28,7 procent. Framförallt tappar partiet väljare till Moderaterna.

Även om minskningen inte är statistisk säker konstaterar Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, att partiet verkar gå mot ett historiskt dåligt val. Väljarstödet har legat runt 30 procent under hela augusti och har inte påverkats av utspel och vallöften.

Annons
X

Dagens mätning är gjord mellan den 30augusti och 2september –alltså under just den period då de rödgröna fick som mest uppmärksamhet kring sitt valmanifest. Varken sänkt maxtaxa för förskolan eller satsningar på pensionärer har vänt opinionen. Tvärtom tappar partiet stöd hos personer som är 65 år och äldre.

–Socialdemokraterna har problem med valrörelsens inriktning. De är starka i välfärdsfrågor, men diskussionen har handlat om till exempel fastighetsskatten. Redan när den alternativa vårbudgeten kom såg vi att fastighetsskatten blev ett problem, där folk tror att skatten kommer att öka, säger Toivo Sjörén.

Särskilt stora problem har Socialdemokraterna i storstäder, där partiet får 21,1 procent i Sifo-mätningen. Ännu lägre siffror får partiet i Stockholm, där stödet ligger på 19,6 procent.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men samtidigt är rörelserna i opinionen just nu små och samtliga förändringar i dagens mätning hamnar inom den statistiska felmarginalen. Det gör att det inte går att dra några säkra slutsatser av förändringarna.

  –Tittar vi på opinionen så har rörelserna varit väldigt små under hela augusti. I början av månaden hade Socialdemokraterna 30,6 procent, nu har de 28,7. Moderaterna hade då 32,6 procent, nu har de 31,7, säger Toivo Sjörén.

  I dagens mätning ökar Miljöpartiet från 7,6 procent till 9,7 procent. Också Vänsterpartiet går framåt, från 4,9 procent till 5,3 procent.

  Det hjälper dock inte det rödgröna blocket och regeringspartierna leder nu med 6,4 procentenheter. Den borgerliga alliansen får en ytterst knapp egen majoritet med 50,1 procent mot oppositionens 43,7 procent.

  Moderaterna minskar något i mätningen, medan Centern och Folkpartiet går framåt.

  –Huvudslutsatsen av dagens mätning är att det i stort sett varit ett alliansöverläge i tre veckor nu. Det här är tredje mätningen i rad som de har ett övertag, säger Toivo Sjörén.

  Trots det finns det orosmoln även för de borgerliga valstrategerna. Kristdemokraterna minskar med en procentenhet till 4,5 procent. Med en felmarginal på 1,1 procentenheter för en enskild mätning gör det att partiet lika gärna kan ligga under fyraprocentspärren.

  –Vi vet alltså inte om partiet är över eller under fyraprocentspärren. Kristdemokraterna har därför ett behov av stödröstande väljare, säger Toivo Sjörén.

  Sverigedemokraterna hamnar i dagens mätning under spärren till riksdagen. För en vecka sedan fick partiet 4,6 procent i Sifo:s mätning –idag hamnar partiet på 3,6 procent.

  Samtidigt har andelen osäkra väljare minskat när valet nu kommer allt närmare. I tidigare mätningar i augusti har andelen legat på runt 14 procent, men har nu sjunkit till 11,1 procent.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X